Bekijk onze website:
Home
Onze vogelexcursies:
Oostvaardersplassen
Duinen
Texel
Zeeland
Groene Jonker
Polders bij Eemnes
Ameland
Lauwersmeer
Friesland
Ooijpolder
Tiengemeten
Noord-Brabant
Zwin, Zeeuws Vlaanderen
Excursies voor groepen
Agenda wandel excursies
Nachtzwaluw excursie
Vogelexcursie kado
Vogelexcursie delen
Andere mogelijkheden
Workshop vogelfotografie
Vogel foto excursie Polen
Vogelreis Falsterbo
Vogelreis Portugal
Zwerftocht Spanje&Frankrijk
Vogelreis Georgiė voorjaar
Vogelreis Georgiė najaar
Georgiė & Armeniė zomer
Vogelreis Armeniė
Vogelreis Azerbeidzjan
Vogelreis India
Dagexcursies buitenland:
Meerdaagse vogelreizen:
Contact
Onze waarnemingen
Wat zeggen onze klanten
Prijzen
Oostvaardersplassen
Vogel kalender  
Checklist
Vakantiehuizen natuur
Wie zijn wij
Shop voor vogelliefhebbers
Foto's van onze excursies
Links
Multimedia
 
 
 


Bestel hier  voordelig vogelgidsen en vogelboeken


EXCLUSIEVE VOGEL- EN CULTUURPROEFREIS AZERBEIDZJAN


Deze reis wordt aangeboden aan geïnteresseerde vogelaars die geïnteresseerd zijn om een voor velen onbekende maar prima vogelbestemming te leren kennen. Azerbeidzjan blijkt een top vogelland te zijn omdat het alle facetten van de Kaukasus herbergt en daarmee erg veel afwisseling toont. Een totaallijst van ca. 240 vogelsoorten is ons streven, waaronder diverse endemische voor de Kaukasus! Deze reis is geschikt voor zowel ervaren als beginnende vogelaars en er is ook tijdens de reis ruimte om meer van de lokale culturen en geschiedenis te proeven (hoewel het geen doorsnee cultuurreis zal zijn), en natuurlijk kijken we ook naar de flora, de landschappen en de andere fauna.

Reisduur: 16 dagen
Reissom: 2.350 euro per persoon, bij 5-6 deelnemers, 2.150 euro per persoon, vanaf 7 personen
Aantal deelnemers: minimaal 5 maximaal 12 personen ,klik hier voor meer informatie voor de winterreis.
Accommodaties: Eenvoudige hotels en privé-pensions op twee- of driepersoonskamers. Toeslag eenpersoonskamer 25 euro per nacht (indien beschikbaar en pas na afloop te verrekenen)
Vervoer: Luxe bus met ervaren chauffeur
Begeleiding: Nederlands sprekende Georgiër, Gennadi Tamliani en Jos van Oostveen (tevens als ervaren vogelgids)
Inclusief: Internationaal vliegticket Amsterdam – Baku met overstap, Binnenlandse retourvlucht Baku – Nakhicevan . Ontbijt, lunch (meestal in de vorm van picknicklunch), diner. Voldoende mineraalwater.
Exclusief: Visum. Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden (hoewel niet overal voorradig). Het is gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven.
Klimaat: In de bergen kan het koud zijn, met name ‘snachts en ‘sochtends. In het zuiden temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius. Kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis: Over het algemeen lichte wandelingen en een enkele steviger bergtocht
Vertrekdata: 26 april 2020. Retourdatum 11 mei 2020

Meer informatie nodig, stuur een e-mail.

Reisbeschrijving:
Dag 1. Vlucht Amsterdam en aankomst in Baku. Op de eerste dag vliegt u naar Azerbeidzjan en landt u buiten de hoofdstad: Baku. U wordt opgewacht op het vliegveld en naar uw hotel gebracht (ca. 30 minuten rijden). Tijd van aankomst nog onbekend en afhankelijk van de nog te kiezen vlucht, maar vermoedelijk komt u laat in de avond aan.

Dag 2. Baku – Laza. Vanochtend vertrekken we vroeg naar het noorden om het noordelijk gelegen bergdorpje Laza te bereiken, dat ligt in het oostelijke gedeelte van de Hoge Kaukasus, dicht bij de grens met Rusland. Op de route doen we o.a. kustvlakte rondom het dorpje Shuraabad aan waar we kans maken op leuke doortrek van gewone en Groene Bijeneters, veel soorten steltlopers, zangvogels (o.a. Tapuiten, Klauwieren, Leeuweriken, Piepers) en eend- en reigerachtigen langs en over de Kaspische Zee. Ook brengen we een bezoek aan de fameuze vogelrots Besh Barmag (die ook een heilige plek is voor de bevolking) vlak aan de Kaspische Zee waar in het voor- en najaar flinke vogeltrek waar te nemen is. Blauwe Rotslijster, Rotsmus, Finsch Tapuit, Grijze Gors, Arendbuizerd, Monniksgier, Keizerarend zijn er te vinden. Aan het eind van de middag willen we het dorpje Laza bereiken en nemen onze intrek in een geschikt hotel of pension in de regio. Een mooie route die ons tussen de hoge pieken van het bergmassief met toppen van 4243 m. en 3726 m. zal leiden. Maaltijden in overleg (dat geldt trouwens voor alle dagen).
Dag 3. Regio Laza We staan heel vroeg op om met hulp van 4-wheel drive auto’s naar de hoger gelegen alpenweiden te komen. We zullen de rest van de dag besteden om de betere bergsoorten te vinden, waaronder Kaukasisch Berghoen en Korhoen, Aziatisch Steenpatrijs, Grote Roodmus, Roodvoorhoofdkanarie, Witruinroodstaart, Rotskruiper en diverse soorten Arenden. We spenderen de hele dag in deze omgeving (op hoogtes tussen de 2200 en 3200 meter) om alle mogelijkheden goed te verkennen. Ook zullen we veel stukken te voet afleggen. Dit is ook biotoop voor Vale, Lammer-, Monniks- en Aasgier, Kaukasische Strandleeuwerik en Waterpieper, Roodmus, Sneeuwvink, Alpenheggenmus, Blauwe en Rode Rotslijster en natuurlijk nog veel meer. Leuke ondersoorten komen voor van de Beflijster (Turdus torquatus amicorum), Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros ochruros), Gekraagde Roodstaart (Phoenicurus phoenicurus samamisicus) en de Aziatische Roodborsttapuit (Saxicola maurus variagatus). Kans op Wolven, Vossen, Steenbokken, Gemzen en andere dieren. Maar ook voldoende kansen om te fotograferen en om te zien hoe deze bergvolkeren leven. Overnachting weer in het hotel of pension in Laza of omgeving.

Dag 4. Laza – Sumgayit Voor het ontbijt kan er nog een leuke wandeling afgelegd worden, tenslotte kan elke ochtend nieuwe soorten opleveren. Na het ontbijt vertrekken we voor de lange reis ‘terug’ richting Baku (totaal ca. 210 km). Uiteraard zullen we ons niet haasten maar zoveel mogelijk vogelstops inlassen, we passeren ook nog een keer Besh Barmag en zullen op meerdere plaatsen zeker weer voorjaarstrek langs de Kaspische Zee opmerken met kans op Spaanse Mus (dagen met vele duizenden zijn niet vreemd), Kaspische Plevier, Reuzenstern, Dunbekmeeuw, Steppekievit en andere specialiteiten. We gaan ook de prachtige weg naar Altiaghach op omdat er hier goede kans is op leuke tapuitensoorten als Finsch’, Oostelijke Blonde, Bonte en Izabel, maar ook op Duinpieper, Rotsklever en andere bergsoorten. We picknicken en route en zullen overnachten in Sumgayit, dat ten noorden van Baku ligt, in een keurig Olympisch complex.

Dag 5. Sumgayit – Qobustan – Shirvan Vandaag rijden we opnieuw een stuk langs de Kaspische Zee (ca. 70 km) en hopelijk staat er geen harde wind vanaf land waar je in deze tijd kans op hebt, want die kan er dan voor zorgen dat er zoveel zand waait dat je onmogelijk kunt vogelen. Er zijn diverse leuke lagunes die het afzoeken spannend maken met kans op leuke steltlopers (Steltkluut, Vorkstaartplevier, Woestijnplevier enz) en meeuwen en sterns en dergelijke. We brengen een cultureel bezoek aan het park waar de beroemde petrogliefen die 6 tot 10.000 jaar geleden zijn aangebracht zijn gevonden; Qobustan, maar uiteraard kijken we ook naar de vogels die zich hier ophouden of doortrekken. Roze Spreeuw, Rotsklever, Kleine en Steppeklapekster, Withals- en Kleine Vliegenvanger, Roodkeelpieper, Bonte, Finsch en Oostelijke Blonde Tapuit, Steenuil (ondersoort lilith), Oehoe, Kleine Torenvalk, Aasgier; er kan van alles te zien zijn. Ook gaan we de unieke modder- en olievulkanen bekijken waar permanent modder, olie en gas uit de grond stroomt; een bijzondere ervaring met weergaloos uitzicht alle kanten op. We picknicken en route en rijden aan het eind van de dag door naar de grotere stad Shirvan (ca. 60 km) waar we onze intrek zullen nemen in een geschikt hotel voor 1 nacht.

Dag 6. Shirvan – Salyan Voor het ontbijt wandelen we in de omgeving van het hotel en na het ontbijt vertrekken we weer. Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de visvijvers die ten oosten van de stad gelegen zijn, waar o.a. Vorkstaartplevieren en Witstaartkieviten, Zwarte Frankolijnen, Buidelmezen en diverse reigersoorten broeden . Na het ontbijt gaan we op weg naar Salyan. De weg daarheen is niet overal even goed begaanbaar maar biedt ook veel interessante vogeluitkijkplekken en kansen op leuke waarnemingen. Overal langs de route kunnen er opvallende vogels te vinden zijn zoals Kleine of Zuidelijke Klapeksters, Scharrelaars, Hoppen, Aziatische Roodborsttapuiten, Kleine Torenvalken, Roodpootvalken en natuurlijk andere doortrekkende zang- en roofvogels. Het agrarisch landschap hier biedt ook weer nieuwe interessante indrukken en fotomomenten. Aarzel niet om “stop!” te roepen als je iets opmerkt dat je wilt zien of vastleggen! Aan het eind van de middag rijden we door naar Salyan voor een overnachting in een prima hotel in de stad.

Dag 7. Regio Salyan Na het ontbijt gaan we op weg naar het Nationale Park van Shirvan om daar een uitgebreid bezoek te brengen. In dit droge Park, gelegen aan de kust, komen duizenden Arabische Kropgazelles voor die hier vandaan worden geherintroduceerd in de hele Kaukasus. Er komen ook veel Vossen en Wolven voor (voor de laatste moet je met name in de winter het park bezoeken) en diverse soorten slangen en andere reptielen, waar we ook zeker voor zullen stoppen om ze te bekijken en fotograferen als het mogelijk is. Maar het park trekt ook veel vogels aan; er komen soorten voor als Flamingo, Zwarte Frankolijn, Sperwergrasmus, Buidelmees, Izabeltapuit, Ménétries Zwartkop, Scharrelaar, gewone en Groene Bijeneter, Kalanderleeuwerik, Woudaapje, Grijskoppurperkoet, Witoogeend, Kaspische Roodborsttapuit en diverse soorten Arenden, Valken en Gieren. In de winter verblijven hier vele duizenden Kleine Trappen maar die zullen nu wel vertrokken zijn. Later op de dag gaan we nog op weg naar een paar andere plekken om wat te vogelen. We overnachten weer in het hotel in Salyan.

Dag 8. Salyan - Masalli Vandaag reizen we naar het zuidelijker gelegen Masalli en de route daarheen voert ons langs allerlei cultuurgronden, visvijvers en braakliggende gebieden. Deze route neemt zeker de hele ochtend in beslag want we willen vaak stoppen vooral bij een aantal vogelrijke plekken, hoewel de plekken zelf niet zo gunstig zijn om te vogelen. In de middag komen we aan in Masalli en betrekken een hotel voor 2 nachten. Het middagprogramma staat nog niet vast, dat is mede afhankelijk van ons verlopen tijdschema, maar er zijn een aantal locaties waar we op zoek willen naar de Shikra.

Dag 9. Regio Masalli Voor het ontbijt doen we eerst een leuke wandeling rondom het hotel en na het ontbijt vertrekken we voor een bezoek aan het schiereiland waar ook een Natuurreservaat op ligt (hoewel we dat reservaat zelf niet kunnen bezoeken). Dit park dat aan de Kaspische Zee ligt (en voor het grootste deel uit moeras en water bestaat en dus ontoegankelijk is) herbergt in de wintermaanden honderdduizenden watervogels, maar ook in voorjaar “zit” het vol met vogels. Veel soorten eenden, Flamingo’s en natuurlijk veel soorten steltlopers met kans op Visarend, Terek- en Poelruiter, Witstaartkievit, Dwergaalscholver, Breedbekstrandloper en veel andere soorten strandlopers. Reuzenzwartkop- , Zwartkop- en Dunbekmeeuw en gigantisch grote groepen Lach-, Witvleugel- en Witwangsterns en andere soorten sterns en meeuwen. We bezoeken het schiereiland en zullen diverse leuke stops en korte wandelingen maken. In de middag kunnen we nog naar een prachtig loofbossenpark om daar op zoek te gaan naar enkele echte bossoorten, mooie flora en uitzichten. Aan het eind van de middag rijden we naar Masalli en betrekken een hotel voor 2 nachten; wellicht horen we ‘s avonds of ’s nachts nog Dwergooruilen of andere nachtdieren. .

Dag 10. Masalli – Sumgayit Vandaag vertrekken we weer naar het noorden om uiteindelijk aan het eind van de dag in Sumgayit, ten noorden van Baku, uit te komen, een tocht van ruim 250 km. We zullen weer langs een aantal plekken komen die we op eerdere dagen ook gepasseerd zijn maar die uiteraard weer nieuwe kansen bieden om leuke vogels te vinden of te fotograferen. Er bevinden zich diverse interessante meren en ondergelopen weilanden e.d. langs de route die het beslist waard zijn er de tijd voor te nemen om ze te bekijken; ook zullen we een aantal keren een blik gooien over de Kaspische Zee want er is beslist weer trek langs en over de zee waarneembaar. Erg opvallend zijn de grote groepen Gele Kwikstaarten met soms wel 6 verschillenden (onder)soorten erin! Met wat geluk vinden we er de endemische soort Kaspische Zeehond die in deze zee voorkomt. Langs de route kunt u ook diverse zelfgemaakte producten inkopen of ander handwerk als souvenirs. We kiezen een gunstig gelegen hotel bij het vliegveld en wellicht is er ’s avonds nog gelegenheid (voor hen die deze kans willen benutten) om het zeer moderne en mondaine centrum van Baku met een toeristisch bezoekje te vereren. Desgewenst brengt u een nachtbezoek aan het gezellige centrum waar de miljonairs in hun dure bolides de straten onveilig maken!


Dag 11. Vliegreis Baku – Nakhicevan De geheel geïsoleerd gelegen provincie Nakhicevan ligt ten westen van Armenië en is feitelijk alleen per vliegtuig bereikbaar. Er gaan directe dag-vluchten vanaf Baku heen die ca 1,5 uur duren. Wij zullen een ochtendvlucht boeken en dus aan het eind van de ochtend aankomen in de provinciehoofdstad met dezelfde naam. Uiteraard zullen we gebruik moeten maken van een andere plaatselijke bus met chauffeur die daar op ons zullen wachten. We nemen onze intrek in een geschikt hotel voor 3 nachten en hebben nog de hele middag en avond om op excursie te gaan in de deze provincie.

 Dag 12 en 13. Nakhicevan Deze provincie (globaal 120 x 13 km) ligt in de Lage Kaukasus en bestaat voor een groot gedeelte uit een bijzonder rotsachtig biotoop dat uniek is voor dit land en heeft op het gebied van vogels, fauna en flora zeer veel te bieden. Er komen hier een aantal vogels voor die je nergens anders in Azerbeidzjan kunt aantreffen! Hier gaan we de komende dagen op ons gemak naar op zoek. Soorten die we hopen te vinden zijn: Steenheggenmus, Kaspisch Berghoen, Perzische Woestijnpatrijs, Zwartbuikzandhoen, Bergkalanderleeuwerik, Rode Bergvink, Grote Rotsklever, Sperwergrasmus, Balkansperwer, Rosse Waaierstaart, Perzische Roodborst, Oosterse Roodstaarttapuit, Woestijnvink, Mongoolse Woestijnvink, Bleke Rotsmus, Oosterse- en Grote Vale Spotvogel en Bruinkeelortolaan, Steenheggenmus, Roze Spreeuw en natuurlijk diverse soorten arenden waaronder Steen- , Schreeuw- , Dwerg-, Slangen- en Steppearend. Maar er zullen ook veel andere roof- en zangvogels op doortrek zijn te vinden. De hoogste top is 3825 meter. We zullen steeds vroeg op pad gaan en zowel het ontbijt als de lunch en route gebruiken om vervolgens pas bij het avondeten weer in ons hotel terug te keren. De precieze locaties die we gaan uitkammen zullen we tzt bekend maken, maar we zullen beslist vaak korte maar relaxte wandelingen en struintochten gaan maken. Ook zijn er diverse zeer interessante cultuuruitstapjes te maken; dit moeten we dan in overleg met elkaar even bekijken per dag.


Dag 14. Vliegreis Nakhicevan – Baku In de ochtend hebben we nog alle gelegenheid om in de buurt van de stad te vogelen. We plannen een middagvlucht terug naar Baku om daar niet al te laat aan te komen. De terugvlucht is ook weer 1,5 uur. We gaan gezellig in Baku uitgebreid dineren en deze reis feestelijk afsluiten met elkaar, waarbij we natuurlijk voor een laatste keer met elkaar zullen ‘lijsten’ om te zien waar we op uit zijn gekomen! We overnachten nog 1 maal in Azerbeidzjan in een hotel niet al te ver van het vliegveld.

Dag 15. Terugreis naar Nederland Op deze laatste dag wordt u door ons tijdig naar het vliegveld gebracht om uw vlucht terug te nemen naar Amsterdam.  Reisschema onder voorbehoud:

Tot slot:
Het doet ons genoegen u deze zorgvuldig samengestelde reis aan te kunnen bieden. Wij zijn ervan overtuigd dat u hiermee een uitstekende reis in handen heeft voor een scherpe prijs. Het voordeel dat u heeft door met Kaukasus Plus Reizen in zee te gaan is gelegen in het feit dat u te maken heeft met een unieke combinatie: aan de ene kant een betrouwbare Nederlandse partner: een veelzijdige ondernemer die weet wat Nederlandse gasten verwachten en wensen en aan de andere kant een betrouwbare Georgische partner die alle ins en outs van de Kaukasus kent en ter plekke weet wat en hoe alles tot in de puntjes geregeld moet worden. Gastvrijheid en service zijn onze drijfveren. Het is ons doel om onze gasten – u dus - optimaal tevreden te stellen en meer te doen dan aangeboden, hetgeen u in onze naam terugvindt! Als u voor verrassingen komt te staan zullen dat pluspunten zijn en zeker geen minpunten. Tevens, wij zijn altijd aanspreekbaar en bereikbaar en bereid op door u aangegeven wensen in te gaan!

Reisbegeleiding:
Jos van Oostveen – Ervaren vogelaar en –gids, ondernemer met oog voor natuur čn mensen, woonachtig in Malden en actief in de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen e.o. Vogelend sinds 1979 en is daarmee gestart in de Flevopolders. Ooit afgestudeerd aan de Landbouw-Universiteit in Wageningen. Heeft sinds enkele jaren een op de Kaukasus georiėnteerd reisbureau, waarbij hij actieve ondersteuning krijgt van Gennadi Tamliani, een geboren en getogen Georgiėr. Zowel beginnende als ervaren vogelaars kunnen bij ons terecht en zullen zeker aan hun trekken komen!

Meer informatie nodig, stuur een e-mail.
U ontvangt meer dan 300 bestanden aan mp-3 vogelgeluiden bij het boeken van deze reis.

 

Click here for the english version Nederlandse versie