Bekijk onze website:
Home
Terug naar dagexcursies:
Dagexcursies buitenland:
Meerdaagse vogelreizen:
Nederland, Texel 4 dagen
Duitsland Elbe 5 dagen
Duitsland, Mecklenburg 7 d.
Frankrijk Lac du Der 5 d.
Groot-Brittannië, kust 6 d.
Zweden, Falsterbo 6 dagen
Turkije Bosporus 8 dagen
Turkije Göksu & Taurus 9 d.
Marokko 11 dagen
Spanje, Lynx reis, 6 d.
Spanje Extremadura 7 d.
Spanje Donana 8 dagen
Griekenland Lesbos 8 d.
Griekenl. Dadia & Evros 8 d.
Bulgarije 10 dagen
Hongarije 8 dagen
Polen 8 dagen
Estland 8 dagen
Roemenië 8 dagen
Wit-Rusland, 12 dagen
Schotland 10 dagen
Costa Rica 17 dagen
Zuid-Afrika 18 dagen
Kaapstad, guesthouse, gids
Brazilië 17 dagen
India 16 dagen
Panama 16 dagen
Contact
Onze waarnemingen
Wat zeggen onze klanten
Prijzen
Oostvaardersplassen
Vogel kalender  
Checklist
Vakantiehuizen natuur
Wie zijn wij
Shop voor vogelliefhebbers
Foto's van onze excursies
Links
Multimedia
 

Turkije, Göksudelta & Taurusgebergte - vogelreis, 9 dagen,

Vogelreis naar Zuid-Turkije, vogelreis langs kleine, karakteristieke pensions, groepsreis

BOEK DEZE REIS KLIK HIER.

DEZE REIS WORDT MOMENTEEL NIET AANGEBODEN
BEKIJK ALTERNATIEVEN

Boekt u via deze link en ontvang een excelbestand om je lifelist van waargenomen vogels te registreren. Email ons voor meer informatie.

Turkije is een immens groot land met een enorme variatie aan landschappen en vogelsoorten. Deze vogelreis is gepland tijdens de voorjaarstrek. We bezoeken eerst de Göksudelta aan de warme zuidkust. Vervolgens gaan we naar het alpiene Taurusgebergte. We zien er aansprekende soorten die bij ons slechts een enkele keer als dwaalgast te zien zijn, zoals de lannervalk, de roodvoorhoofdkanarie, de Turkse boomklever, de Kaspisch berghoen, de bergkalanderleeuwerik, de steenheggemus en de Smyrna-ijsvogel.

De Göksudelta is misschien wel de beste vogeldelta van het Middellandse zeegebied. Hier is het mogelijk om in een paar dagen tijd meer dan 150 soorten vogels waar te nemen. ’s Morgens vroeg staat de dauw nog op de velden. De eerste zwarte frankolijnen laten zich horen. In het zand zijn sporen van jakhalzen en mangoesten te zien. Vanuit de vogelhutten zien we onder andere de purperkoet, de roze pelikaan, het woudaapje, de witkopeend en de marmereend. In het hoge riet zitten enkele zwartkoprietzangers. Langs de Göksurivier gaan we op zoek naar de bijzondere Smyrna-ijsvogel.

Vlak achter de delta beginnen de uitlopers van het imposante Taurusgebergte. We bezoeken hier de Romeinse opgravingen van Uzunçaburc, verscholen in een grillig karstlandschap. In de aangrenzende droge heuvels met struikgewas maken we kans op het zien van de hop, de rouwmees, de Syrische bonte specht, de maskerklauwier, de bruinkeelortolaan, de Arabische buulbuul, de slangenarend en de aasgier. De besneeuwde bergtoppen van de Aladag (3.910 m), rond de Demirkazik vormen een lastig te bereiken, maar interessant vogelgebied. Hier zijn geen asfaltwegen meer. Nog voor het licht wordt, gaan we met een tractor omhoog de bergen in. Juist hier kunnen we echte hooggebergtesoorten verwachten. Naast alle (!) soorten die we kennen van de Alpen komen hier ook de roodstaarttapuit, de bergkalanderleeuwerik, de steenheggemus, de rode woestijnvink en de roodvoorhoofdkanarie voor. Het meest spectaculair zijn misschien wel de Kaspische sneeuwhoenders, die zich verraden door hun schelle, wulpachtige roep die tussen de berghellingen doorgalmt. Op de bergkammen leven ook wilde geiten, die vaak met de telescoop zijn op te sporen. In de lagere delen van het gebied maken we onder meer kans op de rotsklever, de Rüppels grasmus en de rosse waaierstaart. Langs beekjes zien we mogelijk de waterspreeuw, de grote gele kwikstaart, de ortolaan, de roodmus en de grauwe klauwier.

                     


Programma dag 1
In de middag komen we aan in Adana en reizen we langs de Middellandsezee kust met de minibus naar de Göksüdelta. Onderweg zullen we onze eerste vogelstops maken. Met wat geluk zien we de eerste Smyrna-ijsvogel. Verder hebben we kans op het zien van soorten die langs de kust trekken, op weg naar Europa. Tegen de avond komen we aan in het havenstadje Tasucu. Overnachting in Tasucu.

       


Programma dag 2
Na het ontbijt rijden we in een half uur tijd naar de westzijde van de Göksüdelta. We maken een flinke wandeling langs een laguna met een uitkijktoren. Hopelijk zien we hier de eerste speciale vogels, zoals de puperkoet, de gestreepte prinia, de witkopeend en de frankolijn. 's Middags wandelen we naar een plek met uitgestrekte rietvelden waar we kans maken op het zien van onder andere de grote karekiet, het woudaapje en mogelijk ook rallen. Tegen het eind van de middag rijden we weer terug naar Tasucu. Overnachting in Tasucu

   

Programma dag 3
Vandaag gaan we naar de Göksürivier monding in de oostzijde van de delta. We rijden slechts een uurtje met de bus. De oostzijde van de delta is helemaal anders dan de west- en noordzijde. Rietvelden ontbreken hier en de vegetatie lijkt meer op die van een kwelder. We maken een wandeling over het strand naar de monding van de Göksürivier waar vaak Audouins meeuwen te zien zijn. In de ondiepe plassen van de kwelder zien we steltlopers. In het zand staan sporen van jakhalzen. 's Middags rijden we een stukje het binnenland in voor een wandeling langs de Göksü kloof. In en bij de kloof zijn vaak roofvogels te zien. Overnachting in Tasucu.


Programma dag 4
We trekken nogmaals het binnenland in (ca. 1 uur rijden) en brengen een bezoek aan Uzuncaburç. In Uzuncaburç bevinden zich overblijfselen van een Romeinse nederzetting die nauwelijks door toeristen wordt bezocht. We hebben alle tijd om de ruines te bewonderen en op zoek te gaan naar vogels. Hopelijk spotten we de Syrische bonte specht en de Aziatische steenpatrijs. Onderweg zullen we een wandeling maken in een kleinschalig cultuurlandschap. In dit landschap kunnen allerlei soorten (zang)vogels opduiken. De rest van de middag is ter eigen bersteding. Als er genoeg animo voor is, kunnen we bijvoorbeeld met de gehele groep nogmaals gaan observeren vanaf de uitkijktoren. Diner en overnachting vinden weer plaats in het Lades Motel in Tasucu. Overnachting in Tasucu


Programma dag 5
Na het ontbijt verlaten we de kust en reizen we naar het binnenland van Turkije, naar de bergen die de Middellandsezeekust scheiden vande Anatolische hoogvlakte. We gaan naar Çukurbag aan de voet van het ruige kalkgebergte van Aladag. Zo komen we in een totaal ander landschap als we de eerste dagen zagen, en treffen een compleet andere vogelwereld! De rit duurt ongeveer 6 uur. We maken onderweg diverse korte vogelstops. Na aankomst in Çukurbag is er nog tijd genoeg om de omgeving te verkennen van het pension. Overnachting in Çukurbag.

Programma dag 6
Nog voor het licht wordt, zo rond 4.00 uur, gaan we met een tractor de bergen in om de zonsopkomst in het hooggebergte mee te maken. In het eerste licht zoeken we de karakteristieke bergsoorten die hier voorkomen zoals de Turkse strandleeuwerik, de rode woestijnvink, de steenheggemus en de Kaspisch Sneeuwhoen. Omdat deze soorten zich rond de sneeuwgrens bevinden is het 's morgens vroeg nog rond het vriespunt! Rond 15.00 uur zijn we weer terug in het pension en is er tijd om uit te rusten en de gemiste nachtrust in te halen. De rest van de middag en avond is ter eigen besteding. Overnachting in Çukurbag

Programma dag 7
Vandaag vertrekken we met de bus naar de Emlivallei. We gaan hier op zoek naar vogelsoorten die we eerder hebben gemist. We horen onder andere steenpatrijzen en blonde tapuiten. Bovendien komen in deze omgeving komen veel Turkse strandleeuwerikken en roodvoorhoofdkanaries voor. Wie weet komen we ook andere bewoners van de vallei tegen, zoals schildpadden en padden. Bovendien is de prachtige vallei bijzonder rijk aan bloemen en vlinders. Rond 17.30 arrivieren we weer in het pension. Overnachting in Çukurbag.

Programma dag 8
In de ochtend gaan we in de directe omgeving van het pension vogelen en eventueel ook wandelen. Wie weet kunnen we onze soortenlijst nog verder aanvullen. Na de lunch pakken we onze spullen in en stappen we in de bus. In ongeveer 3 uur rijden we naar Adana waar we in het centrum van de stad onze laatste nacht doorbrengen. Overnachting in Adana
. 

Programma dag 9
We staan redelijk vroeg op voor het ontbijt en vertrekken dan met de bus naar het vliegveld van Adana. Rond 11.00 uur vliegen we weer terug naar Amsterdam.
 

Click here for the english versionn Nederlandse versie