Bekijk onze website:
Home
Onze vogelexcursies:
Oostvaardersplassen
Duinen
Texel
Zeeland
Groene Jonker
Polders bij Eemnes
Ameland
Lauwersmeer
Friesland
Ooijpolder
Tiengemeten
Noord-Brabant
Zwin, Zeeuws Vlaanderen
Excursies voor groepen
Agenda wandel excursies
Nachtzwaluw excursie
Vogelexcursie kado
Vogelexcursie delen
Andere mogelijkheden
Workshop vogelfotografie
Vogel foto excursie Polen
Vogelreis Falsterbo
Vogelreis Portugal
Zwerftocht Spanje&Frankrijk
Vogelreis Georgiė voorjaar
Vogelreis Georgiė najaar
Georgiė & Armeniė zomer
Vogelreis Armeniė
Vogelreis Azerbeidzjan
Vogelreis India
Dagexcursies buitenland:
Meerdaagse vogelreizen:
Contact
Onze waarnemingen
Wat zeggen onze klanten
Prijzen
Oostvaardersplassen
Vogel kalender  
Checklist
Vakantiehuizen natuur
Wie zijn wij
Shop voor vogelliefhebbers
Foto's van onze excursies
Links
Multimedia
 
 
 


Bestel hier  voordelig vogelgidsen en vogelboeken

Vogelreis Armenië
14 dagen Vogel- en bloemenreis Armenië


Kaukasus Plus Reizen organiseert een bijzondere reis naar het nog relatief onbekende Armenië;. Een topbestemming voor vogel en bloemenliefhebbers.

Reisduur: 14 dagen
Reissom: 1.950,- euro per persoon
Aantal deelnemers: minimaal 6 personen, max. 12 personen
Accommodaties: goed verzorgde pensions en hotels, uitgaande van 2 of 3 persoonskamers
Vervoer: luxe bus en auto met 4-wiel aandrijving (met chauffeur)
Begeleiding: Armeense bioloog
Voorzieningen: Ontbijt, lunch, avondeten, 1 fles mineraalwater per persoon per dag
Inclusief: Internationaal vliegticket Amsterdam-…. -Yerevan en Yerevan-…. -Amsterdam via een tussenlanding in Europa (afh. van datum opgave) en toeslagen. Entreetickets.
Exclusief: Uitgaven van persoonlijke aard. Toeslag eenpersoonskamer EUR 295,-. Kooroptreden in Geghard (facultatief).
Klimaat: In de bergen kan het fris zijn, met name ‘snachts en ‘sochtends. In het zuiden temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius
Zwaarte reis: Lichte tot middelzware wandelingen.
Vertrekdata:20 mei 2018

Meer informatie nodig, stuur een e-mail.
 

Reisbeschrijving:
Op de eerste dag vliegen we naar Armenië, via een tussenstop op een Europese luchthaven. ‘s Nachts vliegen we door naar de prachtige hoofdstad van Armenië, Yerevan, waar we in de vroege ochtend van de tweede dag aankomen en onze intrek nemen in een prettig hotel. Dwergaalscholvers vogelreis Armenië

Dag 2. Na enkele uren rust vertrekken we naar de in het noordwesten gelegen berg Aragat waar we de rest van de dag zullen zijn. Hier zullen we de verschillende hoogtezones uitkammen op de specialiteiten. Beneden de boomgrens kunnen we o.a. broedende Perzische Roodborsten, Aziatische Roodborsttapuiten (van de ondersoort armenicus) en Boomleeuweriken aantreffen en het is een zeer geschikt gebied voor roofvogels zoals de Wespendief, Buizerd (van de typisch Kaukasische ondersoort menetriesi), Dwerg-, Schreeuw- en Slangenarend. Iets hoger komen we in de zone waar Steenheggenmus, Blauwborst (van de herkenbare ondersoort magna) en Beflijsters onze belangrijkste doelsoorten zijn voordat we in de sneeuwzone komen. Deze zone herbergt veel Strandleeuweriken (ondersoort (peniciliata) en Waterpiepers (coutelli) en met wat geduld vinden we er ook de Zwarte Roodstaart, Sneeuwvink, Rode Rotslijster en Alpenheggenmus. In deze regio kun je ook steeds een langs zwevende Lammergier tegenkomen of een druk groepje Roze Bergvinken. We brengen een bezoek aan het middeleeuwse ford Amberd met zijn hoge kantelen en bogen, dat op een hoge klif ligt en door 2 snelstromende rivieren wordt omsloten. Het ligt op een schitterende plek op 2300 meter hoogte en biedt goede fotokansen. Botanisch heeft deze alpiene zone veel speciaals te bieden, waaronder Fritillaria caucasica, Orchis schelvcornikova, Gladiolus tenuis en Scilla Armenia. Uiteraard zullen onze mogelijkheden voor een deel bepaald worden door de aan- of afwezigheid van sneeuw maar in de lagere delen bevinden zich interessante struikvlaktes met Spiraea creneta en Spiraea hypericifolia, net als grote stukken met Juniperus depressa. Na een goed gevulde dag keren we ‘savonds laat terug naar Yerevan voor de overnachting in hotel Regineh.


Dag 3. Vandaag rijden we naar het zuiden om uiteindelijk in Yeghegnadzor uit te komen. Na het verlaten van Yerevan komen we in de vlaktes ten oosten van de hoge berg Ararat die overal boven uit torent en zullen we eerst een bezoek brengen aan het kloostercomplex van Khor-Virab. Dit intrigerende complex vertegenwoordigt de aanname van het Christendom in 301 n.C van Armenië, waarvan het bewijs in een onder de kerk gelegen kerker te vinden is! Hier kunnen ook – mits de wolken niets verhullen – mooie foto’s van de Ararat gemaakt worden. Een uur later bereiken we eerst de vogelrijke visvijvers van Armash waar we een uitgebreide stop maken. De grote vijvers in deze uitgestrekte vlaktes zijn belangrijke broedgebieden voor bedreigde soorten als Marmereend, Witkopeend en Witoogeend. Dwergaalscholvers en Zwarte Ibissen komen hier algemeen voor en de drogere delen herbergen kleinere aantallen Witstaartkievitten. Zwartkoprietzanger, Grote Karekiet en Veldrietzanger zijn vooral zingend waar te nemen in de rietvelden waar ook Baardmannetjes broeden en waar we een goede kans hebben op andere reigersoorten als het Kwak, Woudaapje en Roerdomp. In de omringende struiken komen Ménétries’ Zwartkoppen, Grote Vale Spotvogels en Rosse Waaierstaarten voor en een kleine kolonie Groene Bijeneters geeft extra kleur aan de omgeving. We nemen uitgebreid de tijd om dit gebied goed te verkennen, er kan overal weer iets nieuws zitten! Van hier is het nog een flinke rit naar ons comfortabel pension in Yeghegnadzor.

Dag 4 Deze dag gebruiken we om een grote droge ravijnvallei te bezoeken waar we goede kans hebben op Perzische Roodborsten, Blauwe Rotslijsters, Rotsklevers, Grijze Gorzen, Steenarend en Lammergier, net als Zwartkopgorzen en Oostelijke Blonde Tapuiten. Hier ligt aan het eind een bijzonder fraai gebouwde kerk, Noravank, die n.b. uit 2 etages bestaat en gelegen is te midden van grillige, rijk gekleurde rotsen. De Bruine Beer en de Steenbok zijn hier trouwens ook tamelijk algemeen. In deze regio kijken we ook uit naar de zeldzamere plantensoorten van Armenië zoals Salvia grossheimii, Gladiolus atrovioleceus en Vicia cappadocica. Onder de overige planten in de canyon zijn; Clematis orientalis, Clematis vitalba, Reichardia dichotoma, Vitis sylvestris, Pistacia mutica, Noaea minuta, Mixauxsia laevigata, Leus orientalis, Serratula serratuloides, Yurinea arachnoidea en Silene megeri. Later die dag reizen we door naar het zuiden en stoppen bij een leuke kolonie van Kleine Torenvalken. We overnachten in Goris.

Dag 5 Deze dag zullen we een flink eind moeten rijden om helemaal in het zuiden uit te komen, bij Meghri dat aan de Iraanse grens ligt. Onderweg zullen we regelmatig stoppen, oa voor Aasgieren, Arendbuizerden, Kalanderleeuweriken, Rode Rotslijsters en Fraters te zien. Onderweg passeren we hoger gelegen bossen waar allerlei soorten bossoorten te verwachten zijn. We overnachten in Goris waar we ook een deel van de middag zullen gebruiken om de leuke fruitboomgaarden af te struinen op zoek naar specialiteiten.

Dag 6 Vandaag bezoeken we het mooie bergachtige land rondom deze stad waar onder meer Oostelijke Roodstuittapuit en de beide Rotsklevers zitten. Na de lunch (die we natuurlijk weer ‘en-route’ gebruiken) bezoeken we een jeneverstruiken heuvelland omdat we hier goede kans hebben op Rouwmees, Oostelijke Orheusgrasmus, Balkansperwer, Syrische Bonte Specht, Roodvoorhoofdkanaries, enz. We overnachten weer in Meghri.  

Dag 7 We verwisselen onze comfortabele touringbus voor een meer stevig transportmiddel waarmee we de omringende bergen kunnen bestijgen in onze zoektocht naar de lokaal aanwezige Kaspische Berghoenders. Ons vervoermiddel brengt ons zo dicht mogelijk bij de locaties maar toch zullen we ook zelf nog wat hoogte moeten overwinnen om de beste kans op deze schuwe vogels te verkrijgen. Gelukkig zullen de overige aanwezige alpiene soorten ons -bij gebrek aan medewerking van de Berghoenders – ook prima kunnen vermaken, zoals de Alpenkraaien, Roodvoorhoofdkanaries, Roze en Mongoolse Bergvinken. Ook de Lammergier is hier aanwezig en daarnaast maken we goede kans op Rotskruiper in dit spectaculaire landschap. We overnachten in Kapan in een luxe hotel.

Roze spreeuw vogelreis Armenië

Dag 8 Na nog wat laatste lokale vogels te hebben gezocht reizen we vandaag verder noordwaarts. Op onze route passeren we de zgn. Selim Pas waar o.a. Rotszwaluw, Rotsmus, Ortolaan, Frater van de typisch lokale ondersoort brevirostris en Hop broeden in de karavanserai uit de 13e eeuw. Ook Arendbuizerden komen hier voor, zoals op veel plaatsen trouwens in Armenië. Een rit van Kapan naar de regio Vayots Dsor staat vandaag op het programma. Onderweg bezoeken we de prachtige Arpa rivier op de oude (niet meer in gebruik zijnde) weg naar de stad Jermuk. Deze onherbergzame vallei herbergt een paar Lammergieren, Aasgieren, Steenarenden en Slechtvalken. Maar ook de Rotskruiper komt hier voor, naast soorten als Waterspreeuw, Aziatische Steenpatrijs en Schreeuwarend. We overnachten in een luxe resort tussen de bergen; Hermon.

Dag 9. Vandaag spenderen we het grootste deel van de dag op een hoogvlakte waar een heel oud Petrogliefenveld ligt. Om hier te komen hebben we speciale 4-wheeldrive auto’s nodig. Je kunt er heerlijk struinen en genieten van de uitgestrektheid van het land en de stilte en intussen zoeken naar bijzondere flora en natuurlijk de petrogliefen met afbeeldingen van allerlei soorten dieren! We overnachten weer in Hermon.

Dag 10. ‘Vandaag rijden we naar het noorden. Eerst passeren we de schitterende Selimpas waar een Karavanserai uit de 13e eeuw te bewonderen is en waar oa Rotsmussen broeden. Daarna een tot de verbeelding sprekende hoogvlakte met kans op Citroenkwikstaarten, Witvleugelsterns, Schreeuwarenden en passerende roofvogels. Verder gaat het langs het meer van Sevan, de grootste binnenzee van Armenië en de Kaukasus (en met 1800 meter hoogte een van de hoogste ter wereld). Hier bevinden zich grote kolonies Armeense Meeuwen en we zullen diverse pauzes maken om de randen ervan af te zoeken naar steltlopers, reigers, meeuwen en sterns. Van de lokale broedvogels zijn oa de Kwak, Koereiger, Citroenkwikstaart en Buidelmees de moeite van het vermelden. Natuurlijk is er ook een interessante flora te ontdekken langs het meer waaronder: Eremurus spectabilis, Tulipa Julia, Iris paradoxa, Iris caucasica, Scutellaxia orientalis, Crambe orientalis, Cleome ornithovdiodes, Gypsophila elegans, Senecio vernalis, Silene chlorantha, Reichardia dichotoma, Srophularia olgae en Spiraeae crenata. Onderweg nemen we ook een kijkje bij het klooster van Hayravank waar de Grote Rotsklever zich ophoudt en bij het oude nog in gebruik zijnde klooster uit de 9e eeuw van het schiereiland dat ons ook een mooi panorama-overzicht over het meer geeft. We verplaatsen ons naar de in het noorden gelegen stad Dilijan dat door bossen is omringd om te overnachten in een geschikt hotel.

Lammergier vogelreis Armenië

Dag 11. Vanmorgen zal de wekker nog vroeger afgaan omdat we op tijd op de geschikte plekken willen komen voor de Kaukasische Korhoen dat in de heuvels ten zuiden van de stad voorkomt. Hiervoor hebben we ook weer ander ruiger vervoer nodig. Andere leuke soorten die we tegen kunnen komen zijn Roodvoorhoofdkanaries, Roodkopklauwieren, Paapjes en natuurlijk altijd hier en daar een roofvogel. Ook zullen er vandaag prima botanische kansen zich voordoen. Van deze regio is 23.000 ha bestemd als natuurgebied en er bevinden zich hier veel opvallende en bijzondere boom- en struiksoorten. Ook brengen we een cultureel bezoek aan het prachtig gerenoveerde klooster van Haghartsin. We overnachten weer in Dilijan.

Dag 12. We gaan opnieuw vroeg op pad omdat we de rijke bergbossen gaan uitkammen die rond Dilijan liggen op zoek naar de lokale specialiteiten waaronder de Groene Fitis, Kleine en Balkanvliegenvanger. Deze bossen zijn een geschikte broedplaats voor soorten als de Gekraagde Roodstaart (van de opvallende wit-vleugelige ondersoort samamisicus), Roodmus, Appelvink, Kleine, Middelste en Syrische Bonte Specht. Ook komen er veel roofvogels voor zoals de Havik, Schreeuwarend en Dwergarend. Later reizen we af naar Yerevan en komen over de Sevan Pas waar weer andere bloemen te verwachten zijn zoals: Iris furcata, Anemone fasciculate, Anemone raminculoides, Primula ruprechtii, Primula macrocalyx, Trollius patulus, Caltha polypetala, Veratium lobelianum, Palsatilla armena, Corydalis persica, Fritillaria caucasica, Betonica grandiflora, Prunus spinosa, Sedum pilosum en Pyrus caucasicus. In de middag brengen we een bezoek aan het antieke en mystieke grottenklooster Geghard en de hellenistische tempel van Garni, terecht op de werelderfgoed van de UNESCO. We overnachten in Yerevan.

Dag 13 We vertrekken vroeg om nog een tweede bezoek te brengen aan de visvijvers van Armash waar in deze tijd nog steeds zomervogels arriveren, zoals de Groene Bijeneter, Vorkstaartplevier en Zwartkoprietzanger. Daarna rijden we naar de Vedi Canyon waar we hopen soorten op te pikken die we tot nu toe niet gezien hebben. Dit is het gebied voor de Steenortolaan, Woestijnvink, Bleke Rotsmus, Grote Rotsklever, Alpengierzwaluw, Sperwergrasmus en Finsch’ Tapuit, terwijl ook Kleine Klapekster, Scharrelaar en Steenuil hier voorkomen. Op de heuvelachtige met bloemen bedekte hellingen komen Zwartkopgorzen en Izabeltapuiten voor en hebben we goede kans op Bergkalanderleeuwerik, Roze Spreeuw en veel andere typische bergsoorten en roofvogels waaronder de Aasgier, Balkansperwer, Arendbuizerd, Slangen- en Steenarend! We overnachten weer in Yerevan voor een korte nacht in hotel Regineh.

Dag 14 rijden we vroeg naar het vliegveld om de nachtvlucht terug te nemen naar Amsterdam met een korte overstap op een nog nader te bepalen vliegveld in Europa.

 

 Reisschema onder voorbehoud:

Dag 1 Amsterdam – …. – Yerevan
Dag 2 Yerevan – Berg Aragat
Dag 3 Yerevan – Armash – Yeghegnadzor
Dag 4 Yeghegnadzor - Goris
Dag 5 Goris – Meghri
Dag 6 regio Meghri
Dag 7 Meghri – Kapan
Dag 8 Kapan- Hermon
Dag 9 regio Hermon
Dag 10 Hermon- Dilijan
Dag 11 Dilijan
Dag 12 Dilijan– Yerevan
Dag 13 Armash en Vedi Canyon
Dag 14 Terugreis  

Meer informatie nodig, stuur een e-mail.
 

 

Click here for the english version Nederlandse versie