Bekijk onze website:
|
Schotland, vogelreis, 10 dagen,
Duikers, jagers en zeevogels, vogelreis langs lodge en hotel, groepsreis
BOEK DEZE REIS KLIK HIER
Boekt u via deze link dan onvangt u
gratis van FlevoBirdwatching ca. 3 uur aan mp3 vogelgeluiden en een
excel checklist met alle vogelsoorten van de wereld. Email ons
voor meer informatie.
Een korte vlucht op Aberdeen en een uurtje rijden: Schotland is dichterbij dan u denkt! Voor vogelaars is Schotland aantrekkelijk vanwege het voorkomen van een aantal arctische soorten, die in Schotland de zuidgrens van hun verspreidingsgebied bereiken: de parelduiker, de roodkeelduiker, de grote jager, de kleine jager, de morinelplevier, de Alpensneeuwhoen, de sneeuwgors, de beflijster en het smelleken. Op deze vogelreis gaan we speciaal op zoek naar deze soorten. Natuurlijk besteden we ook de nodige aandacht aan de spectaculaire zeevogelkolonies.
Schotland heeft een sensationele kust, met rotsen vol zeevogels. Het geluid van de kolonies is onverbrekelijk verbonden met het geluid van de zee en de geur van vis. Het breken van de enorme golven op de kale rotsen is een overweldigend gezicht. De vogels trekken zich er niets van aan. Hun leven gaat gewoon door, of de zee nu glad is als een spiegel of als een storm het schuim van de koppen blaast.
De massa’s vogels lijken op het eerste gezicht haast uniform, maar als je beter kijkt, zie je duidelijk verschillen en voorkeuren. Drieteenmeeuwen broeden op richels langs de steile rotsen. Hun nesten worden van jaar tot jaar vergroot met zeewier, gras en korstmossen. Ook zeekoeten broeden op richels. Omdat ze geen nest maken, hebben ze een duidelijke voorkeur voor de platte bovenkanten van zuilvormige rotsen. Zeekoeten zitten zeer dicht op elkaar en leven gewoonlijk in harmonie. Af en toe ontstaan ruzies, dan krijsen ze hevig en pikken naar elkaar. We zien de agressief duikende grote en kleine jagers (broedkolonies!), papegaaiduikers bij hun nestgangen, een kleine kolonie noordse sterns, zingende oeverpiepers, brutale grote mantelmeeuwen en mogelijk enkele zwarte zeekoeten. De meeste vogels zijn zeer dicht te benaderen en dus goed te fotograferen! Langs de kust leeft ook een kleine kolonie grijze zeehonden, die bij laagwater op de rotsen rusten.
Het binnenland van Schotland is heel anders dan de kust. Een kaal landschap met heidevelden en weidse vergezichten. Er zijn duizenden meren en enkele lage bergketens, waar op één dag alle seizoenen kunnen passeren. Hier gaan we zoeken naar andere Schotse specialiteiten: de roodkeel- en de parelduiker, de goudplevier, het Schots sneeuwhoen (van ‘The Famous Grouse’), de kuifduiker, de blauwe kiekendief, de steenarend, de slechtvalk en het smelleken. In de Schotse Hooglanden vinden we tevens het Alpensneeuwhoen, de morinelplevier en de sneeuwgors.
BOEK DEZE REIS KLIK HIER
Boekt u via deze link dan onvangt u
gratis van FlevoBirdwatching ca. 3 uur aan mp3 vogelgeluiden en een
excel checklist met alle vogelsoorten van de wereld. Email ons
voor meer informatie.
Print deze reis.

Programma dag 1
In de ochtend landen we op Aberdeen waarna we met het minibusje richting Boat of Garten rijden. Onderweg zullen we stoppen voor onze eerste excursie in het Glen Tanar Caledonian Pine Forest. Hier maken we kennis met de restanten van het eens uitgestrekte Caledonische naaldwoud. De bossen bestaan voornamelijk uit ‘Scots pine’: een boomsoort die groot en zwaar kan worden. De naaldbossen zijn niet echt rijk aan vogels, maar herbergen toch enkele bijzondere soorten, zoals de kuifmees en de Schotse kruisbek. Na de excursie rijden we verder naar Boat of Garten waar onze eerste accommodatie ligt. De komende 5 nachten zullen we verblijven in de Fraoch Lodge.
Overnachting in
Boat of Garten
Programma dag 2
Voor het ontbijt verkennen we te voet de omgeving van ons pension. Langs de beek in Boat of Garden broeden onder andere de grote gele kwikstaart en de waterspreeuw. Na het uitgebreide Engelse ontbijt rijden we met het busje naar de Findhorn Valley waar we onder meer zullen zoeken naar de steenarend en de slechtvalk. Op de hellingen van de vallei fourageren eveneens beflijsters.
Aan het einde van de morgen rijden we door naar Loch Ruthven waar we zullen lunchen in het veld en waar we op zoek gaan naar kuifduikers. Mogelijk zien we hier ook onze eerste roodkeelduikers.
‘s Middags rijden we via Loch Vaa terug naar onze accommodatie waar we tijd ter eigen besteding hebben. Na het diner maken we een avondexcursie naar de Insch Marshes, waar onder andere porceleinhoentjes leven.
Overnachting in
Boat of Garten

Programma dag 3
Vandaag bezoeken we Loch Garten. Loch Garten is 'de' bekende plek waar het visarendnest met camera te vinden is. Vanuit het prachtig ingerichte bezoekerscentrum wordt ook een enkele keer een auerhoen gezien. We maken een korte boswandeling naar een meertje waar onder andere brilduikers broeden. Bij Kingussie Bridge gaan we op zoek naar het nest van de waterspreeuw.
's Middags verplaatsen we ons naar Loch Indorb en omgeving. Dit is een van de meest betrouwbare plekken om parelduikers te spotten. In de uitgestrekte 'moors' rondom het Loch gaan we op zoek naar karakteristieke soorten, zoals het Schots sneeuwhoen (bekend van 'The Famous Grouse'), de wulp, de tapuit en de veldleeuwerik. Als we ons wat meer inspannen en goed blijven zoeken, zien we wellicht ook de velduil, de blauwe kiekendief, het smelleken, de goudplevier en de bonte strandloper.
Overnachting in
Boat of Garten
Programma dag 4
Vandaag vertrekken we al redelijk vroeg met het minibusje. We rijden in ongeveer 2,5 uur naar de Ythan delta. De rustige monding van de rivier de Ythan bestaat uit zandvlakten, wadden en mosselbanken en maakt deel uit van het Forvie National Nature Reserve. In de delta vinden we ongeveer 50 paartjes bergeenden en verschillende stern broedkolonies. We spotten waarschijnlijk de noordse stern, de grote stern, de dwergstern en de visdief. Er zijn verschillende observatiehutjes waar we bij eb kunnen zoeken naar wulpen die op het strand lopen.
In de middag begeven we ons naar Cruden Bay, naar de Bullers of Buchan. De Bullers of Buchan is een grote partij rotsen die op bepaalde plaatsen tot maar liefst 30 meter hoogte uit de zee steekt. De kliffen met rondomheen beukende golven zijn werkelijk prachtig om te zien en er zijn verschillende soorten zeevogels te bewonderen, waaronder de papegaaiduiker, de drieteenmeeuw, de zeekoet en de alk. Op de toppen van de riffen groeien kleurige orchideeën en heideplanten. In de namiddag rijden we weer terug naar de lodge.
Overnachting in
Boat of Garten
Programma dag 5
Na het ontbijt vertrekken we naar de Cairncorm skilift. Boven aan gekomen maken we een lange en pittige wandeling op het plateau. Het is verstandig om warme kleding te dragen, want het kan flink koud zijn. Onderweg gaan we op zoek naar de specialiteiten van het toendragebied: de Alpensneeuwhoen, de morinelplevier en de sneeuwgors. Aan het einde van de middag keren we weer terug en rijden we (na een warm drankje in een restaurant) terug naar ons pension.
Overnachting in
Boat of Garten

Programma dag 6
We verlaten het sfeervolle pension en reizen vandaag verder naar het hoge noorden. Onderweg zullen we stoppen bij Loch Fleet, waar we ruim de tijd hebben om te vogelen. Loch Fleet staat in verbinding met de zee en is een beschermd natuurgebied vanwege de vele bijzondere diersoorten die hier voorkomen. Bij eb hebben we kans op het zien van zeehonden die liggen te zonnen op de zandbanken. Verder kunnen we hier, naast verschillende prachtige bloemen, de volgende vogelsoorten tegenkomen: de wulp, de visarend, de rosse grutto, de grauwe gans, de bonte strandloper, de scholekster en de wintertaling. De ruines van het Skelbo Castle liggen in de monding van het loch. In de middag rijden we verder naar onze volgende accommodatie in Ledmore: het Inchnadamph Hotel.
Overnachting in
Ledmore
Programma dag 7
Na het ontbijt verkennen we de directe omgeving van onze accommodatie. We bezoeken onder andere de valleien en flanken van Benn More Assynt en struinen door heide en hoogveengebieden. Een prachtig berglandschap, vol afwisseling: door stille valleien metwild stromende beekjes, waar we de waterspreeuw kunnen zien, langs hoogveen en stille bergmeertjes waar we duikers kunnen waarnemen. Maar ook kunnen we het hogerop zoeken tegen de ruige flanken van het Ben More Assynt massief, waar we sneeuwhoenders en edelherten tussen de lage heidebegroeiing kunnen ontdekken. De (na)middag is ter eigen besteding.
Overnachting in
Ledmore

Programma dag 8
Een korte rit gevolgd door een boottochtje brengt ons vandaag op Handa Island. Handa Island is een echt zeevogelparadijs. We maken een rondwandeling langs de kust. Er zijn spectaculaire zeevogelkolonies van zeekoeten, alken, Noorse stormvogels en papegaaiduikers te vinden. De vogels zijn vaak van zeer dichtbij te benaderen en gedragen zich als echte fotomodellen! Bijzonder is ook de kolonie grote jagers, die met agressieve uitvallen op bezoekers reageren die al te dichtbij komen. Op de rotsen voor de kust zijn vaak grijze zeehonden te zien.
Overnachting in
Ledmore
Programma dag 9
Vandaag gaan we vogelen langs de westkust bij Lochinver, bij Point of Stoer. Langs de steile kliffenkust kust zien we vele foeragerende zeevogels, zoals drieteenmeeuwen en Jan van Genten. Met wat geluk spotten we misschien een otter. Eerst wandelen we door het lage gras bovelnags de kliffenkust naar de markanten rotsnaald Old Man of Stoer. Via de wat verder het binnenland ingelegen ‘moors’ keren we naar de bus terug en zien er mogelijk de wulp, de veldleeuwerik, het korhoen en het Schots sneeuwhoen. Na de wandeling gaan we weer de bus in en rijden we naar het Inverpolly Nature Reserve. Dit is een karakteristiek natuurgebied met ijle berkenbossen, meren, hoogvenen en heidegebieden. Het gebied is ruig en nagenoeg onbewoond. We gaan er al wandelend specifiek op zoek naar soorten die we eerder gemist hebben zoals de groenpootruiter, de goudplevier, de parelduiker, de steenarend en het smelleken. Tegen de avond keren we weer terug naar het hotel voor ons laatste diner en onze laatste overnachting.
Overnachting in
Ledmore
Programma dag 10
Na het ontbijt rijden we naar Aberdeen, vanwaar we terugvliegen naar Amsterdam.
|