Bekijk onze website:
Home
Terug naar dagexcursies:
Dagexcursies buitenland:
Meerdaagse vogelreizen:
Nederland, Texel 4 dagen
Duitsland Elbe 5 dagen
Duitsland, Mecklenburg 7 d.
Frankrijk Lac du Der 5 d.
Groot-Brittannië, kust 6 d.
Zweden, Falsterbo 6 dagen
Turkije Bosporus 8 dagen
Turkije Göksu & Taurus 9 d.
Marokko 11 dagen
Spanje, Lynx reis, 6 d.
Spanje Extremadura 7 d.
Spanje Donana 8 dagen
Griekenland Lesbos 8 d.
Griekenl. Dadia & Evros 8 d.
Bulgarije 10 dagen
Hongarije 8 dagen
Polen 8 dagen
Estland 8 dagen
Roemenië 8 dagen
Wit-Rusland, 12 dagen
Schotland 10 dagen
Costa Rica 17 dagen
Zuid-Afrika 18 dagen
Kaapstad, guesthouse, gids
Brazilië 17 dagen
India 16 dagen
Panama 16 dagen
Contact
Onze waarnemingen
Wat zeggen onze klanten
Prijzen
Oostvaardersplassen
Vogel kalender  
Checklist
Vakantiehuizen natuur
Wie zijn wij
Shop voor vogelliefhebbers
Foto's van onze excursies
Links
Multimedia
 

Polen, vogelreis, 8 dagen,    

De spechten- en snippentour naar Bialowieza en de Biebrza, natuurreis vanuit hotels, groepsreis.

 

BOEK DEZE REIS KLIK HIER

 

Boekt u via deze link dan onvangt u gratis van FlevoBirdwatching ca. 3 uur aan mp3 vogelgeluiden en een excel checklist met alle vogelsoorten van de wereld. Email ons voor meer informatie.

 

Een weekje ontspannen vogels kijken in oostelijk Polen, in twee van Europa's meest unieke en kostbare leefmilieus: het beroemde oerbos van Bialowieza en de Biebrza-moerassen. Ga mee op zoek naar negen soorten spechten en bijzondere soorten als roodmus, halsbandvliegenvanger en waterrietzanger. Speur ook mee naar wisenten en elanden onder begeleiding van een SNP-bioloog en lokale gidsen. Een bezoek aan Oost-Polen is dan ook en waar feest voor de natuurliefhebber!

Een bezoek aan het oosten van Polen is in ieder seizoen een waar feest voor de natuurliefhebber. In dit bijna archaïsche achterland waan je je werkelijk terug in de tijd. In deze streek, die rijk is aan folklore, bewerken boeren vaak kleine, onrendabele, natte percelen. Hier en daar wordt zelfs het paard nog voor ploeg of kar gespannen en wordt het bedrijf nog met de hele familie ‘gerund’, zoals dat in Nederland zo'n zestig jaar geleden gebeurde. Het is dus niet zó vreemd dat de natuur met haar enorme variatie ook uit die vroegere tijden lijkt te stammen. Zeker, ingrijpende veranderingen zijn volop aan de gang, maar gaan - gelukkig voor de natuurliefhebber! – nog steeds erg langzaam.

Hierdoor zijn in Oost-Polen de laatste oerbossen van Europa te vinden, evenals de fraaiste natuurlijke moerasgebieden. Bovendien is het land, dat hier aan Wit-Rusland grenst, bezaaid met vele meren, meertjes en rietlanden. Al met al is Polen dan ook een van de beste plekken in Europa om vogels te kijken. Tijdens ons bezoek in het voorjaar zullen we vele bijzondere vogels zien: maar liefst negen soorten spechten zijn er in de kijker te krijgen, en daarnaast onder meer vier soorten futen (de fuut, kuifduiker, geoorde fuut en de roodhalsfuut), de fraaie withalsvliegenvanger en de roodmus, die ons zal begroeten met zijn vrolijke 'please to meet you'-tune. We horen het gekras van kwartelkoning en kleine vliegenvanger. Zien dansende kraanvogels, baltsende groepen kemphanen, witvleugelstern, kuifduiker, roodhalsfuut, schreeuwarend en zeearend. We treffen ze aan in een omvangrijk en uniek ecosysteem, dat nog steeds een complete en natuurlijke verzameling aan dieren en planten omvat. De reis wordt begeleid door een ervaren SNP-bioloog. Aan het eind van de week kunnen we dan ook tevreden vaststellen dat we maar liefst zo'n 140 à 150 verschillende vogelsoorten hebben waargenomen. Tijdens de reis overnachten we in een gastvrij pension en twee goede hotels.

                     

BOEK DEZE REIS KLIK HIER

 

Boekt u via deze link dan onvangt u gratis van FlevoBirdwatching ca. 3 uur aan mp3 vogelgeluiden en een excel checklist met alle vogelsoorten van de wereld. Email ons voor meer informatie.

Print deze reis.


Programma dag 1
Vlucht naar Warschau. Na onze aankomst in Warschau rijden we in oostelijke richting naar het Bialowieza-woud, dicht bij de Wit-Russische grens. Overnachting in Bialowieza.
     

Programma dag 2
De bossen van Bialowieza zijn zo’n 1250 vierkante kilometer groot en strekken zich uit over de grens met Wit-Rusland. Bijna de helft bevindt zich op Pools grondgebied en omvat een van Europa’s laatste stukken, oorspronkelijk, gemengd laaglandbos. In dit immense oerwoud leven meer dan 200 vogelsoorten en een van Europa’s laatste kuddes wisenten, de zeldzame, vrij schuwe Europese bizons, die met wat speurwerk en geluk wel te vinden zijn. Andere bijzondere dieren zijn de lynx en de wolf, die ook hier zeldzaam zijn en uitermate schuw.

Gedurende ons verblijf bezoeken we onder meer het beroemde Bialowieza Nationaal Park: een meer dan 475 vierkante kilometer groot, magnifiek, maagdelijk oerbos. Een wandeling door dit grillige woud vol elzen, stokoude, vaak holle lindebomen, enorme eiken en haagbeuken is bijzonder indrukwekkend. In mei staat dit bos in bloei en wordt de bodem bedekt door één groot tapijt van voorjaarsbloemen: bosanemoon, slanke sleutelbloem, daslook, zevenster, goudveil enzovoort. Het park is belangrijk genoeg bevonden om te worden benoemd tot Biosfeerreservaat en te worden bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Bij zonsopgang is het in het voorjaar een leven van jewelste: roffelende spechten - waaronder de bijzondere witrug- en middelste bonte specht - en de zang van veel verschillende soorten vogels, die prachtig klinkt tussen de dikke stammen van de woudreuzen. Bij het krieken van de dag maken we met de Engelstalige boswachter een wandeling door het streng beschermde oerbos. Hij kent de geschiedenis van veel afzonderlijke bomen en kent de vogels en hun geluiden op zijn duimpje. Heel langzaam wandelen we door dit indrukwekkende woud tot we bij een riviertje komen waar het bos even ophoudt en waar vaak de schreeuwarend rondcirkelt. Daarna keren we via een ander pad weer langzaamaan terug naar de ingang. 's Middags maken we een fietstocht in het minder goed beschermde deel van het bos, waar wel houtproductie plaatsvindt, maar dat ook nog op de meeste plaatsen erg indrukwekkend is. Hier zijn vogels te vinden als de dwerguil, de drieteenspecht, de notenkraker en het schuwe hazelhoen.

 In de bloemrijke weiden en moerassen rond de Narweka-rivier gaan we op zoek naar de hier veel voorkomende 'onzichtbare' kwartelkoning met zijn karakteristieke raspende roep, de schreeuwarend, de roodmus, de sperwergrasmus, de krekel- en bosrietzanger. Dit gedeelte van het bos is ook de plek waar de wisent leeft. De populatie aan de Poolse kant telt ongeveer 300 dieren. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vormden de bossen van Bialowieza het laatste leefgebied van deze ‘keizer van het bos’. De populatie overleefde de oorlog niet. Daarmee stierf het grootste landzoogdier van Europa uit. Wisenten leefden echter nog wel in dierentuinen. Dankzij een speciaal fokprogramma konden er weer dieren worden losgelaten in het bos. Nu worden ze ook uitgezet naar andere nationale parken, maar het voortbestaan van deze imposante grote grazer blijft precair. Overnachting in Bialowieza

   

Programma dag 3
We maken een wandeling door natte elzenbroekbossen van Zebra Zubra. Ook hier weer een weelderige ondergroei met onder andere moerasvaren en slangenwortel. Het pad is af en toe zo nat dat het over vlonders gaat. We proberen onze lijst met bosvogels weer verder uit te breiden. Door zorgvuldig rond te speuren, hebben we kans om maar liefst negen spechtensoorten waar te nemen: de groene, de grijskop-, de zwarte, de grote bonte, de middelste bonte, de kleine bonte, de witrug- en de drieteenspecht en de draaihals. Een imposante optelsom! 's Middags kunt u een ander deel van dit enorme woud per fiets verkennen. Ook kunt u het wisentenreservaat bezoeken of het museum van Bialowieza. Overnachting in Bialowieza

      


Programma dag 4
Voor de liefhebbers is er nogmaals de mogelijkheid om heel vroeg uit de veren te gaan voor een vogelexcursie in het bos. Na het ontbijt vertrekken we naar onze volgende verblijfplaats, Goniadz. Onderweg gaan we naar het meer van Siemianowska, een groot meer tussen Bialowieza en Bialystok waar het water van de Narew opgestuwd wordt. In de moerassige noordzijde zijn veel vogels te vinden, waaronder de zeearend, grote zilverreiger, citroenkwikstaart en diverse soorten eenden. Hierna gaan we naar de visvijvers van Bialystok. Deze op het oog saaie, aangelegde vijvers blijken een verrassende vogelwereld te herbergen. We vinden er maar liefst vier soorten futen: de gewone fuut, de roodhalsfuut, de geoorde fuut en de kuifduiker. In het riet langs het water wemelt het van de grote karekieten en rietzangers en in de wilgen bouwen buidelmezen hun nestje. Het geluid van geelbuikvuurpadden is overal te horen. Hierna gaan we naar Woznawies, waar we in een hotel overnachten vlak bij het Rode Moeras. Overnachting in Woznawies Uw verblijfplaats Hotel Zadroga Kuwasi.

Programma dag 5
De touringcar brengt ons naar Czerwone Bagno, het Rode Moeras. Het eerste deel van de wandeling voert ons afwisselend over kurkdroge rivierduinen en door drassige zeggevelden en orchideerijke graslanden diep de Biebrza-moerassen in. De schreeuwarend, die broedt in het nabij gelegen bosgebied, laat zich hier geregeld zien. In de elzenbroekbossen broedt de kraanvogel en ook de houtsnip voelt zich hier prima thuis. Door de hoge waterstanden hebben de bomen het vaak moeilijk; het vermolmde hout vormt een prima biotoop voor de middelste bonte specht en de witrugspecht. In de wilgen, die het vaak nog wel goed doen, zingt de noordse nachtegaal zijn korte lied. Als we bij Solistowka Gora zijn aangekomen, een fraaie rivierduin, bevinden we ons letterlijk midden in het moeras. Dat de eland hier ook graag komt, blijkt uit de uitwerpselen die overal te vinden zijn. Ook wolven komen hier voor. De hop en de grauwe klauwier zijn hier niet zeldzaam. Er is ook de mogelijkheid om een kanotocht op de Biebrza te maken. Vanuit het water ziet de wereld er weer heel anders uit. Dat geldt ook voor de vogels. Met name riet- en oevervogels laten zich goed bekijken. De kanotocht is technisch niet lastig en evenmin zwaar; we varen in een rustig tempo over het vlakke, rustig voortkabbelende water, zodat we volop gelegenheid hebben om van de vogelrijkdom te genieten. Overnachting in Woznawies Uw verblijfplaats Hotel Zadroga Kuwasi.

Programma dag 6
We gaan via Dolistowo, eveneens een ideale observatieplek, naar Osowiec waar we een wandeling maken door de moerassen. Dit plaatsje ligt op de overgang van het centrale naar het zuidelijke bekken van de Biebrza. Hier is het dal van de Biebrza het smalst. Het was dus logisch dat juist hier een weg door de elders ondoordringbare moerassen aangelegd werd. Dat Osowiec van groot strategisch belang is geweest, blijkt uit de aanwezigheid van een door de Russische tsaar gebouwde fortificatie omringd door een netwerk van grachten. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de moerassen als natuurlijke barrière gediend om het oprukkende Russische leger te stuiten. Bij Osowiec zijn de resten nog te vinden van de bunkerachtige fortificaties, waar nu vleermuizen hun thuis hebben gevonden. Vanwege de centrale ligging bevindt zich in Osowiec het hoofdkantoor van het Biebrza Nationaal Park. Osowiec is een prima observatiepunt. De roodmus zingt er zijn lied. In het moerassige gedeelte, waar we grotendeels over vlonders lopen, is soms het ijsvogeltje te zien; de buidelmees bouwt er zijn kunstig geweven nest van wilgenpluis. Op de droge akkers komt de kraanvogel geregeld foerageren en tot diep in het natte zuidbekken, een afwisseling van wilgenstruelen, rietvelden en open water, zijn zowel dwergmeeuw als dwergstern actief. Een aan een doorn van een wilde peer gespieste hagedis verraadt de aanwezigheid van de klapekster. Het laatste stuk loopt door droog dennenbos. De eekhoorn blijkt hier een geduchte rover. Hij haalt nesten van de appelvink uit, een dier met dezelfde voedselkeuze als de eekhoorn (dennenzaden). Overnachting in Goniadz Uw verblijfplaats Hotel Bartlowisna.

Programma dag 7
De touringcar brengt ons nabij Burzyn, een plaatsje dat op een stuwwal langs de Biebrza ligt. De weg erheen is al bijzonder. Op iedere paal langs de weg broedt wel een ooievaar. Eenmaal bij de Biebrza komen we in een vogelparadijs terecht. Op de net drooggevallen graslandjes drommen kemphanen samen. De mannetjes vallen elkaar voortdurend aan. Het gekrijs van witvleugelsterns en meeuwen is oorverdovend. Aalscholvers vliegen af en aan. Brilduikers, pijlstaarten, slobeenden, smienten, futen en nog vele andere soorten zwemmen rond in het ondiepe water. Een zeearend zaait paniek en grote groepen eenden vliegen nerveus op om verderop weer neer te strijken. Bij het dorpje Burzyn gaan we nog even het akkerbouwgebied in. Hier zingt de ortolaan zijn symfonie. Overnachting in Goniadz Uw verblijfplaats Hotel Bartlowisna

Programma dag 8
Transfer naar Warschau en terugvlucht.

Click here for the english versionn Nederlandse versie