Bekijk onze website:
Home
Onze excursies
Contact
Checklists van al onze tours
Wat zeggen onze klanten
Prijzen
Oostvaardersplassen
Vogel kalender  
Checklist
Vakantiehuizen natuur
Wie zijn wij
Shop voor vogelliefhebbers
Foto's van onze excursies
Links
Multimedia
 
 
 


Bestel hier  voordelig vogelgidsen en vogelboeken

Wat zeggen onze klanten, 

Har, Nederland, April
"..Wij hebben 5-04 een excursie gedaan bij de Oostvaardersplassen. Onzen gids was Taco, aller eerst wil ik ook namens mijn zwager aal lof uitspreken voor deze gids in een woord super (Taco nogmaals dank hiervoor). Het was zeer leerzaam en we hebben vele vogelsoorten gespot. Het was fijn om met twee personen en een gids te zijn dan kun je ook veel vragen stellen en deze krijg je dan ook voldoende beantwoord. De datum was ook een perfecte timing, veel vogels waren al terug uit de warmere gebieden. Het was voor ons de eerste keer dat we in de Oostvaarders plassen waren en het was zeer interessant. Ik had dit cadeau gekregen bij mijn afscheid van de ondernemingsraad toen ik met pensioen ging. Het is zeker de moeite waard om dit iemand cadeau te doen, dit is eens heel wat anders als een fles drank of iets dergelijk. Namens mijn Zwager en ikzelf nogmaals dank,! . . .."


Kees, Nederland, Maart
"..Zaterdag 25 maart Oostvaardersplassen. Een prachtige lentedag. Noordoostenwind dus schone lucht. Rien je bent soepel in het maken van de afspraak, dat is erg prettig. Ook ga je soepel om met de excursietijd, de sfeer is ontspannen. We genieten van het prachtige natuurgebied en het hoogtepunt voor ons is de "vliegende deur" en vooral de daardoor opgeschrikte ganzen, indrukwekkend. Je toont je kennis van de natuur en de vogels, we ervaren dit als een grote meerwaarde. Kortom, een erg fijne vogeldag, we komen weer bij je terug! . . .."David, Belgie, November
"..Warm gekleed ben ik gisteren vanuit Brussel naar Nederland gereden voor een dagje vogelkijken, onder de kundige en sympathieke begeleiding van Saskia. Het gure novemberweer werd ruimschoots gecompenseerd door de vele trekvogels die we op en rond de Oosterschelde hebben gezien, met af en toe een dampend kopje koffie erbij. De mistige dag ging crescendo, met als hoogtepunt aan het eind van de namiddag zicht op honderden rustende wulpen en rosse grutto’s in moerasgebied nabij Zierikzee. Af en toe vlogen er hele zwermen over ons heen, prachtig. Ikzelf wist voor deze dag zeer weinig van vogels af, na 63 soorten op één dag te hebben gezien is er een wereld voor me opengegaan. Bij het naar mijn werk rijden zag ik nu plots een massa interessante vogels overvliegen, daar waar ik vroeger enkel zeemeeuwen en wilde eenden zag. Ik ga hier zeker verder werk van maken. Bedankt! . . .."

Otto en Dineke, Nederland, Juni nachtzwaluw
"..Als natuur- en vogelliefhebbers hebben wij van onze kinderen als verrassing de Nachtzwaluw excursie aangeboden gekregen. Wij waren geen uitzondering in de groep, meerdere deelnemers hadden de excursie aangeboden gekregen. De hele week was het weer nou niet "je van het". Regelmatig de mail controleren of de excursie afgeblazen zou worden, maar gelukkig werd de prognose voor de vrijdag steeds beter. De mail werd dus niet verstuurd. Vrijdagavond op de afgesproken verzamelplaats was het inderdaad prachtig weer en de (bijna) volle maan was goed te zien. Op de heenweg waren volop meikevers(?) te zien, dus voedsel in overvloed voor de nachtzwaluw. De groep liep langzaam maar zeker steeds verder het veld in en de zon was inmiddels ondergegaan. Taco had al verteld dat de nachtzwaluw meestal wel te horen was en heel soms te zien. Maar soms ook niet.....De verwachtingen waren dus hoog gespannen. Na enige tijd hoorden we het snorrende geluid van de nachtzwaluw in de verte. Tenminste dat dachten we. Het bleek een roepende rugstreeppad te zijn, helaas dus... Maar niet lang daarna toch de lang verwachte roep van de nachtzwaluw, inderdaad een sneller "snorren" dan de pad. Het geluid was nog wat ver weg, dus in een wat sneller tempo met z'n allen gelopen in de richting van het geluid. Het duurde niet lang of de nachtzwaluw liet zich heel goed horen en vrij dichtbij. Kort daarna werd de nachtzwaluw ook gezien, een prachtig gezicht. De nachtzwaluw had gedurende lange tijd twee favoriete bomen. Een riedel in de ene boom, een klein stukje vliegen op een meter 3-4 hoogte en hup in de andere boom verder. De nachtzwaluw herhaalde dit vele malen en werd dus voorspelbaar waardoor hij te volgen was met de verrekijker. Tijdens één van de verplaatsingen was heel mooi te zien dat de nachtzwaluw een viertal witte vlekken had. Twee vleugelvlekken en staarthoeken, een mannetje dus. Het was voor ons ook een nieuwe ervaring om dat zo goed te kunnen zien. Ondanks het lekkere weer werd het gedurende de nacht wel wat frisser, dus de (hete) koffie en thee mét stroopwafel ging er goed in. De nachtzwaluw ging onvermoeibaar door met zijn zang/roepen, ook gedurende onze koffie/theebreak. Inmiddels liet de natuur zich van zijn beste kant zien met de "witte wieven". Deze mistflarden op een aantal plaatsen, gaven een heel mooi beeld. Na de koffie zijn we weer rustig aan teruggelopen waarbij de zaklantaarn een welkome begeleider was in het donker. Kortom: een zeer geslaagde én gezellige nachtzwaluwexcursie. Dank jullie wel,. . .."

Tjitse en Harrie , Nederland, April
"..Mijn schoonvader en ik hebben onder de deskundige leiding van onze gids Robert de Groot de excursie op en rond de oostvaardersplassen gedaan. Onder heel mooie weersomstandigheden liet Robert ons genieten van dit prachtige natuurgebied en met name de vele soorten vogels en zoogdieren die er leven. Wij vonden deze excursie een unieke ervaring en kunnen het zeker aanbevelen. Onze dank gaat dan ook uit aan het hele team en met name Robert die deze mooie dag mogelijk hebben gemaakt. . .."

Wouter, Nederland, Februari
".. Ik, en mijn twee excursiegenoten, hebben een enorm vermakelijke middag beleefd met Robert de Groot tijdens de excursie Oostvaardersplassen. Hoewel het weer niet optimaal was en we zelfs twee keer de auto uit de modder moesten duwen, kon het de beleving niet bederven. De excursie was niet alleen extreem leerzaam (Robert wist alles te vertellen wat je maar wilde weten), het was ook gewoon gezellig en leuk. Buiten dat de excursie zelf leuk was waren er ook nog een aantal extra's die wij zeker op prijs stelden zoals een checklist waarin alle vogels van het gebied stonden, en een uitgebreid verslag van de excursie. Al met al was het een zeer geslaagde, en uiterst leerzame excursie die we zeker nog een keer gaan proberen in de zomer of lente als er wat meer broedvogels zijn. .."

Ronald en Margot, Nederland, Juni
".. Wij hebben een geweldige dag gehad! Mijn man was heel erg blij met de verrassing. Pim was een fantastische gids die ons met een aanstekelijk enthousiasme en met veel kennis van zaken de Oostvaardersplassen heeft laten zien. Nooit gedacht dat je op 1 dag 71 vogelsoorten kon zien. We komen zeker nog eens terug, maar dan met onze twee jongens want die zullen het ook erg leuk vinden. Het rapport van de tour naderhand was nog een extra cadeau, waardoor we af en toe nog eens na kunnen genieten.."

Bauke, Nederland, Juni
".. Onze gids Taco had zich niet laten afschrikken door de slechte weersvoorspelling en dat bleek een goede inschatting. De spatjes regen verdwenen dan ook terstond toen ons groepje zich toch enigszins opgewonden het schemerige bos in spoedde. De bijna volle maan brak hier en daar zelfs even door. Het had wel iets van zo'n nachtdropping vroeger op schoolkamp. Onze excursie vond plaats op de langste dag van het jaar, en we moesten dan ook tot ver na 22 uur geduld hebben, maar toen was de beloning daar: een mannetje nachtzwaluw liet zich prachtig aan ons zien, geconcentreerd fladderend op slechts enkele meters afstand. Al met al duurde het misschien maar 30 seconden, ik heb werkelijk geen idee. Door alle mystiek leken het minuten. We werden tijdens dit schouwspel van alle kanten omringd door zingende en roepende nachtzwaluwen." Ik ga graag nog een keer mee, bijvoorbeeld in de Oostvaardersplassen. Nogmaals dank voor de uitstekende begeleiding.."

Ite, Nederland, Mei
".. Mijn gids was de heer Robert de Groot, die een zeer snelle waarnemer is. Ook is hij breed geschoold bioloog, die van het gebied -in dit geval de Oostvaardersplassen- veel weet. Het waarnemen van de 45 soorten was een ervaring; ik had niet eerder met een telescoop gevogeld. Het zeer fraaie gedrag van de boomvalken, het neerstrijken van een koereiger naast een kleine zilverreiger, en de zich zeer energiek badende zwarte kraai waren onvergetelijke momenten. .."

Wim, Nederland, April
".. Op 25 april zijn we met een groepje van 5 personen, onder leiding van Taco, op excursie geweest in de oostvaarders plassen. In de 4 uur hebben we 59 soorten vogels gezien dan wel gehoord. Ook diverse andere dieren gezien. Voor mij waren er enkele hoogtepunten. Dat zijn de Draaihals, de Blauwborst, de Tapuit, 2 maal een vos waarvan 1 keer jagend, Bruine Kiekendieven, groenlingen en het geluid van een roerdomp. Een pracht excursie. .."

Ad, Ad, Hans en Leon, Nederland, Maart
".. We zijn met vieren vanuit Brabant naar Almere getogen om een vogelexcursie te doen. Daar troffen we Taco die ons meteen meenam naar een mooi uitkijkpunt. We waren onder de indruk van de weidsheid van het landschap. Daar zagen we de eerste grote beesten, edelherten, konikpaarden en de heckrunderen. Ook zagen we de kadavers liggen van de gestorven dieren. Taco wist niet alleen veel over de vogels maar ook veel over het gebied en de dieren en het beleid van Staatsbosbeheer m.b.t. het beheer van het gebied. Nadat we daar een tijd gekeken hadden gingen we met de auto van Taco naar een ander deel van de Oostvaardersplassen waar we een wandeling maakten, de Krakeendroute. We zagen er onder andere de tjiftjaf en de fitis die we thuis in Barbant veel horen maar nooit zo goed gezien hebben. Dankzij de telescoop van Taco hadden we zo goed in beeld. Taco had zo ook de grote lijster en de zanglijster, die toch ver weg zaten snel in beeld. Verder liepen er een aantal ooievaars en massa's brandganzen. De hoogtepunten van de excursie waren voor ons een vos die aan de karkas at, de grote zwermen kluten, een bruine kiekendief die vlak voor onze auto vloog, een slechtvalk, sporen van bevers maar vooral ook de weidsheid van het landschap en de bijna Afrikaans aandoende vlaktes met de kuddes beesten. Ondanks de koude wind hebben we genoten van de excursie. Op de terugreis werden al plannen gesmeed voor nog een excursie met Flevo bird watching. Afwachten is nu wie dit nu cadeau zal krijgen .."

Folke, Nederland, Maart
".. Eind maart op pad in de Oostvaardersplassen met Taco. Straffe, gure wind, koud. Taco waarschuwt dat we bij veel wind niet veel vogels mogen verwachten maar blijft toch hopen op die blauwborst. Even denkt hij hem te horen, naar Taco doet aan vogelaars-zelfcensuur: blij worden die niet van dode mussen. De blauwborst komt dus niet op onze imposante lijst van waarnemingen, ook niet met de 'h' erachter van niet-gezien-maar-wel-gehoord. Er zijn op onze wandeling van ruim 3 uur veel h-tjes maar nog veel meer echte waarnemingen. Taco weet ze snel thuis te brengen, luistert eerst en kijkt dan. Een koppeltje kwikstaarten op de fotografenstam geplakt vlak voor de opening in een uitkijkhut, eigenlijk hele doorsnee-vogels, maar nu in al hun ongestoorde rust een oogstreling. Helemaal doorgewaaid en een schat aan vogelkennis wijzer kwamen we terug van een bijzondere wandeling. .."

Marieke, Nederland, Maart
".. Zaterdag 24 maart 2012 met zijn vieren + gids een vogelexcursie op Texel gedaan. De hele dag stralend weer met eilandvergezichten. Uren genoten aan plasjes en schorren van kluten, strandlopers, bonte pleviertjes, ook 3 kleine plevieren (telescoop van onze gids onmisbaar), een fouragerende en een overvliegende lepelaar, vele soorten ganzen en eenden. De bruine kiekendieven toonden zich majesteitelijk. De volgende dag ook een blauwe kiekendief bij De Cocksdorp. Weer veel geleerd. .."

Nelleke, Nederland, Oktober
".. Met zijn 4-en op pad met Klaas. In de achterbak een extra kijker en uiteraard de telescoop en niet te vergeten koffie/thee, koekjes en een appeltje. Door deze twee dagen met Klaas op te trekken heeft mijn hobby vogelspotten weer een flinke opfrisser gekregen...en mijn echtgenoot Piet is volgens mij een vogelaar geworden, mede door de rust en kunde die Klaas ten toon spreidde. Het kijken door een telescoop heeft daar beslist toe bijgedragen. Het doel van een bevriend echtpaar was het spotten van het Baardmannetje, wat ons vieren helaas in 5 dagen niet gelukt is, Klaas wel. Op zaterdag een Slechtvalk heel goed in zijn vlucht kunnen spotten...prachtig, en het gekrijs van een Waterral gehoord (net een speenvarken). Op maandag zagen we plotsklaps bij Utopia achter de dijk een Jan van Gent in vol ornaat op ons afvliegen...Geweldig indrukwekkend, ook voor Klaas. (Anneke had hem overigens als eerste gespot!) Welgeteld spotte Klaas 83 soorten, Anneke 75 en Nelleke 80. Ik heb met volle teugen genoten bij windkracht 7/8 en af en toe wat regen. De Gestreepte strandloper en Smelleken waren er getuige van...als ze mij al gezien zouden hebben...de Kolgans en Rotgans waren ook van de partij mede de Rosse grutto, de Drieteenstrandloper, de Watersnip en de Kemphaan... kortom alle tachtig soorten dus....."

Jan, Nederland, September
".. 28 september was een prachtige nazomerdag, waarop Taco ons vier uur meenam naar de Oostvaardersplassen. Na eerst een stukje bos (met gaai en grote bonte specht)kwamen we bij de grote vlakte bij het Jan v/d Bospad.Hoewel we voor de vogels kwamen, werden we verrast door honderden Konikspaarden op steenworp afstand. Verderop waren ook nog wat edelherten te zien. Een prachtig gezicht! Vogels waren er ook volop, vooral veel roofvogels (havik, buizerd, bruine en blauwe kiekendief, slechtvalk en twee zeearenden die hoog in de lucht zweefden, maar met de telescoop naar beneden werden gehaald. Daarnaast ook veel eenden (wilde eend, krakeend, tafeleend, smient, slobeend, pijlstaart en wintertaling) en ganzen (grauwe gans, brandgans en al weer de eerste kolganzen). Kortom een mooie en goed verzorgde middag met een deskundige gids. Zeker voor herhaling vatbaar!...."

Carin en Hans, Nederland, September
".. We hebben een fijne dag gehad met Robert, ondanks dat het af en toe wat koud en nat was. Robert zit voor verhalen over wat hij heeft gezien en meegemaakt in de diverse landen waar hij geweest is. Dat geeft een extra tintje aan de excursie. Het gebied van de Oostvaardersplassen is echt een uniek natuurgebied, dat is meer dan voorheen duidelijk geworden. Echt de moeite waard!...."

Wim en Lien, Belgie, Augustus
".. We kwamen iets te vroeg aan op de afspraak en we gingen al even kijken naar de Oostvaardersplassen: hierbij werden we overdonderd door het mooie gebied met zijn grote variatie aan vogels. De weersvoorspellingen zagen er echter niet goed uit, maar eens bij het betreden van de Oostvaarderplassen konden we genieten van een opkomend zonnetje dat ons voor de rest van de twee dagen niet meer in de steek liet. Nu we terugblikken op ons avontuur kunnen we alleen maar besluiten dat we als amateurs ontzettend veel hebben bijgeleerd. Dit vele bijleren hebben we natuurlijk voornamelijk te danken aan onze gids Robert. Buiten zijn leerrijke kennis over vogels e.a. genoten wij ook van zijn verhalen en onze gesprekken. Enkele hoogtepunten waren voor ons het 'spotten' van de vele roofvogels. Niet één keer werden we verrast door de zeearend(en), maar twee maal konden we genieten van een prachtig zicht. Verder zagen we vele buizerds, br. kiekendieven, boomvalk, een roodpootvalk, torenvalken, maar ook lepelaars, gierzwaluwen, grote bonte specht en nog zo veel meer. Niet enkel het vogel kijken maakte ons verblijf de moeite waard, maar ook het prachtige landschap en de natuur...."

Huib en Nelleke, Nederland, Mei
".. Toen we om kwart voor acht de parkeerplaats bij de Amsterdamse waterleiding duinen opdraaiden stond daar reeds iemand een telescoopkijker uit te laden. Om ons heen scheerden vele boeren zwaluwen als welkom. De parkeerplaats was nog heel rustig. De telescoop kon alleen van Taco of Rik zijn. Het was Rik. Verstandig als we waren hadden we onze kijkers en fototoestellen meegenomen en een thermosfles koffie. Maar het bleek eigenlijk niet nodig, want Rik had ook leenkijkers en koffie bij zich. We gingen toch maar op pad met onze eigen kijkers. Al snel naderden we een diepe vijver. Normaal, zo verzekerde Rik wemelde het daar van de dodaars en de wintertaling, maar wij moesten het doen met krakeenden, kuifeenden en een meerkoet. Om ons heen echter was het een kakofonie van zangvogels. Als tamelijk onervaren vogelaar hebben we eigenlijk meestal nodig om de vogel te zien aleer we hem kunnen benoemen (de bekende tuinvogels lukken meestal wel), maar bij ons was Rik. Hij hoort van verre alles om ons heen en weet het ook te benoemen. Zo hebben we meteen al de eerste nachtegaalgeluiden te pakken. Een boomklever vliegt voorbij en zacht wijst Rik ons op het geluid van de boomkruiper. In pittig tempo lopen we verder. Er moet nog een flinke afstand worden afgelegd om alle verschillende biotopen te kunnen bezoeken. Dennenbos, loofbos, open duinlandschap, rietkragen aan kanalen, et cetera. Zou het ons lukken om de nachtegaal ook in de kijker te krijgen? Vlakbij hoor je hem in een bosje, maar zien lukte niet. Achteraf bleken we 48 soorten vogels te hebben gespot. Sommige alleen gehoord, maar een appelvink vloog snel voorbij, we zagen een zanglijster op een tak. Op een open stuk hing een sperwer in de lucht. Ja, hoe onderscheid je nu een buizerd van een wespendief, of zelfs een kraai van een roek? In alle gevallen wist Rik antwoord en zo leerden we op 1 ochtend meer dan urenlang vogelgidsen bestuderen en zelf proberen vogels te benoemen. Alleen als ook Rik twijfelde dan had hij aan de riem de vogelgids van de ANWB hangen en twijfelde hij aan een geluid, dan bracht zijn mobiel duidelijkheid. Stond ik op enig moment te proberen de braamsluiper te spotten, hoorde ik 'm ineens achter mij. Toen ik me omdraaide was het de mobiel van Rik. Hij heeft een programma op z'n mobiel waarmee je heel veel vogelgeluiden, een foto en een beschrijving van de eigenschappen van de vogel kan oproepen. (€ 10,-). Meteen besteld! Alsof het heel normaal is liepen we langs een rietkraag aan een kanaal aan de ene kant en aan de andere kant duinlandschap met veel duindoorn. Rik somde op: Fitis, tif tjaf, nachtegaal, oeverloper, kleine karekiet, grasmus, rietgors, braamsluiper, zwartkopje, ja, ook een merel, in de lucht de eerder genoemde sperwer, de havik hadden we al gespot, maar nu zagen we een buizerdpaar. Met engelen geduld probeerde ik andermaal de nachtegaal, die in een dichtbegroeid bosje zat op 2 meter afstand, in de kijker te krijgen. Tevergeefs. Maar toen hoorden we de kleine karakiet, je hoort me wel, maar ziet me niet. Na enig zoeken hadden we hem in de telescoop. Hebbes! Dit was een perfect plekje voor het kopje koffie dat Rik uit zijn rugzak haalde.  Wat was het de moeite waard! Een prachtig gebied, in de vroege ochtend nog heel rustig, maar later op de dag bevolkt door een vrij groot aantal kwakende mensen met noorse stokken. Een paradijs voor de vogelaar. Met stellige zekerheid komen we er nog eens terug. De nachtegaal hebben we alleen gehoord, maar nu weten we wat we moeten horen. Dankzij Rik. Dankje Rik! ..."

Hans en Roy, Nederland, April
".. Heel fijne middag gehad, leerzaam, veel soorten gezien (58), onze gids Robert gaf veel info. Jammer dat er veel wind was en de rietvogels niet uit de verf kwamen, maar daar komen we graag een keer voor terug..."Thea, Nederland, April
".. Woensdagmiddag 20 april heb ik met nog enkele anderen een prachtige ‘birdwatching’ gehad bij de Oostvaarderplassen. Dank zij gids Taco en diens geoefende ogen en oren, hebben we heel veel vogels en andere dieren gezien en gehoord. Wij kregen een heel goede uitleg, zodat het – in ieder geval voor mij- thuis mogelijk was het een en ander nog eens op te zoeken. Het was een prachtige middag! Hartelijk dank daarvoor. .."

Marleen en Carlo, Belgie, April
".. Helemaal uit Zuid-West Belgiδ naar de Oostvaardersplassen gereisd en beloond geworden met een erg leuke excursie! Met een goede vogelaar als gids en in prettig gezelschap beleefden we een erg aangename voormiddag. Met Blauwborst en Snor als aperitief, kregen we als afsluiter zowaar een airshow van Zeearend, Buizerd, Raaf en Visarend. We komen zeker terug ! .."


Ruurd en Helen, Nederland, April
".. 17 april om 8.00 uur 's ochtends waren we present bij de Oostvaarderplassen. Het werd een hele mooie excursie: heel veel vogels gezien/gehoord (53 soorten volgens Rik, onze gids, en dat klopt), goede uitleg van onze gids Rik en lekker weer. Hoogtepunten onder meer de zeearend die kwam overvliegen en een blauwborst in het riet. .."


Michaël en Cynthia, Nederland, Maart
".. Maandagochtend 8.00 uur; wij ontmoeten onze gids Robert in de lobby van ons hotel. Na de gebruikelijke kennismaking bleek al dat Robert een zeer gedreven en enthousiast vogelaar was. Vooral zijn boeiende ervaringen in andere werelddelen vonden wij erg interessant. De OVP spreken voor zichzelf, wat een schitterend ruig en ongerept gebied. De afwisseling in landschappen/biotopen is enorm. Vandaar dat wij ook op een flink aantal soorten kwamen voor een halve-dag excursie; meer dan 60 soorten. Hoogtepunt was absoluut een foeragerend blauwborstmannetje, op de moerassige grond op nog geen 5 meter afstand. Schitterend. Wij kunnen iedereen met interesse voor natuur en vogels deze excursies aanbevelen. Ook voor niet vogelaars (mijn vrouw)is het genieten. Wij komen zeker vaker terug om gebruik te maken van de gidsen! .."

Irma en Michael, Nederland, Maart
".. Na 2x de datum verschoven te hebben door extreme kou en extreem slecht weer, was het 23 maart dan zover : de "vogelexcursie" in de Oostvaardersplassen. En we hadden geluk, het was zowel zonnig als warm. Taco was onze gids en hij leidde ons 4 uur lang op een kundige, ontspannen manier vanaf 3 verschillende startplaatsen door dit mooie gebied. Hoewel wij niet bepaald vogelaars zijn, wist hij ons veel te vertellen, te laten horen en te laten zien op een manier die ook voor ons erg leuk en interessant was. 55 soorten vogels gezien, naast kikkers, een edelhert, hekrunderen en konikpaarden. Een een mooie, leerzame en ontspannen middag beleefd. Na afloop konden we ons niet voorstellen een hele middag bezig te zijn geweest in dit prachtige gebied. .."

Roel, Nederland, Maart
".. Woensdag 23 maart. Op de afgesproken parkeerplaats mijn gids Taco ontmoet. De dag begon met dikke mist, helaas, maar dat gaf het gebied ook weer een onwerkelijk karakter. Nadat de zon was doorgebroken werd het een fantastische rondleiding door een gebied waar de eerste zomervogels net aangekomen waren en de laatste wintergasten vertrokken. Onder leiding van de zeer prettig en goed onderlegde gids Taco heb ik een heerlijke ochtend mogen beleven voorzien van ontmoetingen met meer dan 50 vogelsoorten. Een aanrader voor zowel beginner als gevorderd vogelaar. .." (c) foto Roel Lemstra. Meer foto's van deze excursie, klik hier

Robert en Wim, Nederland, Maart
".. 17 maart was het dan zover: de excursie onder deskundige begeleiding naar de Oostvaardersplassen. Wij hadden er zin in, maar het was vreselijk grauw weer en omdat we komen om m.n. vogels te fotograferen vreesden we het ergste. Maar het werd al snel licht genoeg en Taco heeft ons regelmatig verrast met waarnemingen op het gehoor, hij is een echte kenner. Uiteindelijk is de lijst toch nog met 9 soorten uitgebreid! Hoogtepunt, zeker fotografisch, waren de aalscholvers en blauwe reigers bij de Lepelaarsplassen die af- en aanvlogen met takjes voor hun nest. De ontmoeting tegen het einde van de dag met een tjiftjaf op slechts 3 meter afstand was nog een onverwachte toegift. Verder was alles duidelijk geregeld, prima transport, prettig dat Taco een goede telescoop bij zich had en de inwendige wens werd niet vergeten. Kortom, wij hebben een prima dag gehad en hopen dit nog eens te herhalen.." (c) foto Robert van Brug.

Alice, Verenigde Staten, Maart
".. Begin maart 2011 zijn wij met Ruud de Oostvaardersplassen ingeweest. Het was beter dan verwacht. We hebben in totaal 59 soorten gezien en/of gehoord. Ruud had zijn spotting scope mee en een lekker lunch voor ons verzorgd. Een leuke dag..."
(c) foto Roel Lemstra.


Renee, Nederland, November
".. Het weer zat mee, met een zonnetje en weinig wind veel gewandeld bij de Oostvaardersplassen. De gids Rik wist weer veel informatie te vertellen over de kenmerken van de soorten vogels en de verschillen. Erg interessant, want nu weet ik o.a. het verschil tussen een Buizerd en een Ruigpootbuizerd. Beide vogels zeer mooi gezien vandaag. Het hoogtepunt van de dag was de Roerdomp. Een zeer schuwe vogel en in november nog nooit gezien, maar hij stond tussen het riet en via de telescoop van dichtbij te bekijken. Daarnaast ook nog de appelvink, vuurgoudhaan, grote zaagbek, waterpieper en klapekster gezien. In totaal heb ik 8 nieuwe soorten gezien. In het nieuwe jaar zal een volgende excursie geboekt worden, want vogels kijken is echt heel erg leuk en verslavend. Bedankt voor de mooie vogelexcursie en schitterende waarnemingen! .."

Henk, Martijn, Cindy, Ciska, Nederland, November
".. Zaterdagmorgen 6-11-2010, de regen komt met bakken tegelijk uit de lucht. Om 12.00 uur staat er een excursie gepland in de Oostvaardersplassen, vertrekpunt Lelystad Je denkt dat wordt dus gewoon helemaal niets. Maar zie, onderweg knapte het al aardig op en aangekomen te Lelystad was het droog en deed zowaar een waterig zonnetje zijn werk. Het werd dus, mede dankzij fantastisch gidswerk van Rick, alsnog een mooie middag. Hoogtepunt: de zeearend,klapekster en de goudplevier. Totaal 47 soorten Het is ons allemaal weer prima bevallen en kunnen vanaf deze plek al wel vast zeggen; Tot ziens..."

Dini en Jan, Nederland, Oktober
".. Wij zijn op 22 oktober 2010 met Taco naar de Oostvaardersplassen gegaan, en wat kan ik nog meer zeggen dan wat hier op de site al staat: wij vonden het geweldig! Het was een verjaarscadeau aan mijn man, maar ik heb er ook van genoten. Veel nieuwe vogels gezien, maar ook informatie over "gewone" vinken en geluiden van vogels. We gaan het zeker nog een keer doen..."


Eric, USA, Oktober
".. Goede gids, goed transport, uitstekende reisinformatie, goede kennis van de omgeving en de vogels. Ik heb genoten van onze dagen in het veld en raad deze excursie dan ook aan..."

 

 

Bob, USA, September
".. Ik vond FlevoBirdwatching op het internet en had een dagexcursie geboekt in September.  De excursie overtrof mijn verwachtingen! Taco is een uitzonderlijke vogelaar en ik beschouw deze dag een hoogtepunt van mijn verblijf in Nederland. Ik kan niet wachten om opnieuw te doen..."

 

Geja en Michel, Nederland, September
".. We hebben een prachtige ochtendexcursie gehad in september en waren erg onder de indruk van het immense groen en water in zo'n groot en prachtig gebied bevolkt door zulke indrukwekkende dieren. Een hele ervaring rijker! .."

 


Ben en familie, Nederland, September
".. Prima gedaan, onze complimenten: je hebt 11 mensen met allemaal een verschillende achtergrond (van psycho-sociaal hulpverlener, huisvrouw, adm.medewerkster, technisch tekenaar, vrachtwagenchauffeur, IT-er, etc.) een hele leuke dag bezorgd. Je voelde de groep goed aan, die af toe aan het dollen was, maar ook serieus kon kijken en luisteren. ..."


Ron, Arna, Marien, Robbert, Marije en Carlo, Nederland, Augustus
".. Wij zijn een hele dag met Taco op stap geweest. Veel vogels gezien. Maar ook paarden, vossen, herten, reeën en runderen. We hebben veel van Taco geleerd. Ook onze 4 kinderen hebben er van genoten. Taco betrok ze echt overal bij en hij wist steeds weer iets anders te vinden wat hen, maar ook ons, boeide. Het was een fijne dag. Taco bedankt!..."

Renée en Jakovina, Nederland, Augustus
".. De excursie in de Oostvaarderplassen in april was zo goed bevallen dat wij opnieuw geboekt hadden, wederom met gids Rik. Ditmaal in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het weer was prima, alleen veel wind. Hierdoor hielden veel vogels zich verscholen. We hebben toch nog 31 soorten vogels gezien, waaronder de mooie ijsvogel. Naast de vogels (aalscholvers, winterkoning en mezenfamilies, boomklever, boomkruiper, allerlei soorten eenden) hebben we veel damherten gezien op diverse plaatsen in het natuurgebied. Ook sprinkhanen, padden, een hagedis en een wespspin van zeer dichtbij. Het was weer een mooie excursie..."

Maarten, Steven en Nancy, Nederland, Juli
".. Deze dag heb ik cadeau gekregen van mijn vrouw en kinderen! Toen mijn zoon en schoondochter dit hoorden, wilden ze ook graag mee. Dus hebben we de dag samen met onze gids doorgebracht. Ik was nog niet eerder in de oostvaardersplassen geweest en na die dag kan ik zeggen zeer de moeite waard en zeker een plek om vaker terug te komen. Heel veel gezien en gehoord! Als je weet waar de vogels en dieren zich bevinden, wordt het spotten een eenvoudige zaak. Ik heb toch nog een aantal vogels aan mijn lijst kunnen toevoegen, die ik nog niet eerder gezien of gehoord had. Wat mij betreft is deze excursie een aanrader en zeker een start om zelf vaker het gebied te bezoeken. Mijn dank!.."

Mariëtte en Carla, Nederland, Mei
".. Op 21 mei 2010 hadden wij een dagexcursie. We hebben werkelijk waar genoten van deze dag. We hebben veel soorten vogels gezien en gehoord. Het meest bijzonder vonden we de zwarte ibis, maar eigelijk was alles mooi! We vonden het echt een bijzondere dag!.."

 

Birgit, Nederland, Juni
".. Ik heb genoten van de excursie in de Oostvaarderplassen. Taco is een ervaren gids en heeft een speurneus voor de vogels enz. en weet er heel veel over te vertellen. Helaas blijft niet alles hangen in 'het brein' en zou ik graag de excursie over willen doen, zo mooi was het. Het was een kleine groep met 5 gezellige mede-aspirant-vogelaars en zodoende hadden we ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen en naar Taco's verhalen over de vogels te luisteren en te kijken. Voor mij was het een fantastische excursie en ik heb weer veel geleerd over onze vogel(tje)s. Taco, bedankt voor je bezielende en enthousiaste begeleiding! Ik ben van plan om weer deel te nemen aan één van jullie excursies!.."

Jan, Nederland, Juni
".. Vogelexcursie in de Oostvaardersplassen in ΘΘn woord: geweldig! Door de enorme kennis van de gids Taco (hij hoort ze al van ver) veel meer vogels gezien dan je voor mogelijk houdt. Kortom prima begeleiding, zelfs de koffie is goed verzorgd, met koek(oek)! De ochtend "vliegt" dan ook voorbij!Absolute aanrader. Groeten, Jan ..."

 

Martin, Nederland, Mei
". Excursie werd begeleid door twee zeer enthousiaste mensen met een ongelooflijke kennis van vogels. Ook nog eens bereid kennis van vogels en andere natuur te delen. En dat allemaal op een zeer toegankelijke manier; dat smaakt naar meer. Ik beveel een excursie met de Flevo bird watching van harte aan..."

 

John en Esther, Nederland, Mei
". op zondag 30 mei hebben wij een excursie gehad. het weer was niet geweldig maar dat heeft het er niet minder door gemaakt want het was een geweldige morgen veel vogels gezien en ook vossen en wilde paarden het is zeker voor herhaling vatbaar..."

 

Kelly, Nederland, Mei
". Ik vond het heel leuk, en mijn vader vond het ook een super cadeau! Ruud was erg gezellig en paste de tour aan naar onze wensen!.."

 

 

Marjan, Nederland, Mei
". Op 23 mei hebben we een vogelexcursie gedaan in het gebied van de Oostvaardersplassen onder leiding van Rik van FlevoBirdwatching. Een hele leuke en ontspannen excursie. In totaal 62 verschillende vogels gespot. Hoogtepunten voor mij ( onervaren vogelgenieter): zeearend, wielewaal, zwarte ibis, bruine kiekedief,tuinfluiter en nachtegaal. Verder was het ook leuk om de edelherten, hekrunderen, konikpaarden en een vos te spotten. Het gebied van de Oostvaardersplassen is geweldig om vogels te spotten en we hadden bovendien fantastisch weer: helder en alleen maar zon en een goeie temperatuur. Het kopje koffie was ook lekker! Kortom: een erg leuke excursie die zeker voor onervaren vogelspotters (zoals ik) aan te raden is."

Jeroen, Nederland, Mei
". Rustige, prettige gids die snel een vogel in zijn telescoopvizier heeft zodat je goed kan kijken. Plezierige ochtend gehad! "


 


Vera en Leon, Nederland, Mei
". We hebben een schitterende excursie gehad. Heel veel vogels gezien, ongelooflijk veel geluiden, 5 jonge vosjes. Een zeer gepassioneerde gids. Ik heb geleerd om me te concentreren op een vogelgeluid. De grote krakeling was lekker!! Bedankt.Paul en Roel, Nederland, Mei
". Ter gelegenheid van mijn 60ste verjaardag tracteerde mijn zoon me op een vogelkijkdag in de Oostvaardersplassen. 's Ochtends troffen we Ruud bij Almere Buiten. Deze enthousiaste gids bracht ons naar een aantal spectaculaire uitkijkposten, wees ons goed op de kleinere vogels in het riet en heeft ons vooral leren luisteren naar vogels. Indrukwekkend als je echt luistert naar de kakefonie van geluiden. Bruine kiekendief, sperwer, groenpootruiter, sprinkhaanrietzanger, baardman, putter, kneu.....uiteindelijk hebben we 68 vogels gezien en vele ook gehoord. De volgende dag hebben we zelf een aantal plekken nogmaals opgezocht. Nog extra 2 blauwborsten gespot en een vossenfamilie met 5 spelende jongen. FlevoBirdwatching en Ruud, bedankt!


Theo, Nederland, Mei
". De excursie was een verjaardagscadeautje van mij aan mijn dochter. En ze heeft er met volle teugen van genoten. Ik heb ook zelf nog nooit zo'n deskundige gids meegemaakt, als nu in de persoon van Taco. Alles zag hij, hoorde hij, kon hij verklaren of toelichten. Ik heb in het tijdsbestek van bijna drie uur nog nooit zoveel kennis van de natuur opgedaan. Ook mijn dochter was ervan onder de indruk.."

Teuntje, Nederland, Mei
". bedankt voor de leerzame excursie. onze 2 kinderen 11 + 8 vonden het prachtig. leuk dat jullie zo gezellig en geduldig met al die kindervragen omgingen."

 

 

Frederik, Nederland, Mei
". Dankzij onze gids Rik zagen we 43 soorten vogels waarvan we het bestaan soms niet eens wisten variërend van de prachtige Blauwborst en Rietgors tot een zeearend en havik ver weg zittend in kale bomen. Door de telescoop volgden we ook lange tijd een vos op zoek naar voedsel die uiteindelijk een dood Grauwe ganzenjong vond. Dank je Rik voor deze pracht excursie en alles wat je ons liet zien."

Annelies, Nederland, Mei
".. Zeer geslaagde, interessante en gezellige dag! Een aantal voor mij nieuwe soorten gezien en beter leren luisteren. Ruud was prima gezelschap. Ben benieuwd naar andere excursies en misschien gaan we daar nog wel aan deelnemen.."

 


Renée, Nederland, April
".. Wat een schitterende (zonnige)dag op 28 april in de Oostvaardersplassen. In totaal 83 soorten gezien, waaronder de Rode Wouw, het Zeearendpaartje (vrouwtje op nest en mannetje aanvliegend), Bruine kiekendief, sperwer, Blauwborst, Snor, Rietzanger en een snel wegvliegende ijsvogel. Als slot zelfs 3 Kraanvogels gezien. Eigenlijk teveel vogels om op te noemen. Onze kundige vogelgids Rik heeft echt arendsogen, voordat we het in de gaten hadden had hij al weer een vogel gespot. Via de grote telescoop konden we heel mooi de vogels van dichtbij bekijken. Het is zeker voor herhaling vatbaar, we zijn aangestoken door het "vogelvirus" en horen nu vogels om ons heen, waarvan we willen weten wat voor soort het is. Erg aanstekelijk dus het "vogelen".

Els, Nederland, April
". Als afscheidscadeau voor mijn pensionering had ik een vogelexcursie bij FlevoBirdwatching aangeboden gekregen. 't Was werkelijk een geweldig cadeau! Ik heb volop genoten van een prachtige dag in de Oostvaardersplassen. Onvoorstelbaar dat we 75 verschillende vogelsoorten hebben gezien/gehoord. Gids Taco heeft "haviksogen". Hij ziet alles wat er vliegt! "

Tim, Groot-Brittannië, April
". Ik heb genoten van mijn excursie, mijn gids Taco heeft veel kennis en herkende de vogels snel op zang en zicht. Tijdens de excursie hebben wij ook Konik Paarden en Edelherten gezien. Ik zou zeggen het is meer een excursie voor vogelaars dan fotografen, maar het is wel erg handig om de goede plekken van het gebied te leren kennen. Ik wou dat ik de hele dag had geboekt, het gebied is namelijk fantastisch. .. "

Jan en David, USA, Maart
". De halve dag naar de Oostvaardersplassen was heerlijk. Wij verbleven in Amsterdam en kregen nauwkeurig reisadvies naar het ontmoetingspunt. De excursie was erg fijn. De gids heeft veel kennis van de vogels en de omgeving.. "Dick en Pytsje, Nederland, Maart
".Wat een mooie dag hebben we gehad dankzij Rik. We waren de auto nog niet uit of hij maakte ons al attent op een zanglijster die een welkomstlied voor ons aan het zingen was. Na een korte wandeling, begeleid door bonte spechten, vormde het zeearendenpaartje een prachtige ouverture. Wat we daarna allemaal wel niet hebben ontzettend goed hebben gezien door die fraaie telescoopkijker zullen we maar niet opnoemen (in totaal 64 soorten) op verschillende goed gekozen uitzichtpunten: nonnetje, zaagbek, brilduiker, kemphaan watersnip, bontbekplevier enz. enz. Na de lunch volgde de wandeling door het bizarre omgevallen bomen-bos waar we als slotakkoord werden getrakteerd op een alsmaar opvliegende grote zilverreiger en een klapekster die het uitermate leuk vond om te poseren. Kortom een prachtige dag. Het was een genot om het vakmanschap van Rik te aanschouwen: stil staan, luisteren, kijken met de gewone verrekijker, telescoopkijker uitzetten en doodgemoedereerd zeggen: o kijk daar zit een,.. "

Cora, Nederland, Maart
"..wat een manier om je 50e verjaardag te vieren, helemaal super!! We hebben meer dan 55 soorten vogels op 1 dag gezien, waaronder de Rode Wouw. De verschillende observatiepunten gaven ieder een mooi (verschillend) beeld, van de vogels in hun natuurlijke omgeving. Vooral de in een grote groep rondvliegende Goudplevieren in De Slufter vond ik geweldig om te zien. Wat een mooi moment, vooral ook iedere keer de zon op de vleugels, inderdaad net goud. Verder vond ik de lunch erg lekker en ook die vond plaats op een mooie locatie, waar we tevens vogels konden bekijken. Ik vond het ook pretttig, om een stukje te wandelen, geeft ook weer een heel ander beeld. Het gebruik van jouw telescoopkijker geeft zeker, een voor mij, nieuwe dimensie aan het kijken naar vogels. Met jouw kennis van de natuur, hoorde of zag je de dieren heel snel en zette de kijker dan op. We konden dan echt direct de vogels, maar ook de hazen en zeehonden heel dichtbij zien, super!! Nogmaals hartelijk dank voor de geweldige dag en wellicht tot ziens,.. "

Martine, Nederland, Maart
"..Ondanks de kou hebben we er zeer van genoten. Wellicht tot een volgende keer,.. "

 

 

 

Peter en Bill, Groot-Brittannië, Februari
"..Een geweldige dag vogels kijken met Rik. Op deze zonnige en koude dag heb ik en mijn vader mooie waarnemingen van ganzen Zeearend en Nonnetje gezien.  In totaal 52 soorten. Rik heeft ons veel verteld over de vogels en is vriendelijk en hulpvaardig. Wij komen in de toekomst graag nog een keer. Bedankt.. "


Phil en Brian, Canada, Februari
"..Wij hebben genoten van onze ochtend met Taco in de Oostvaardersplassen, ondanks de kou, de sneeuwbuien en het bevroren water. Wij hebben 33 soorten vogels gezien, niet heel veel. Maar wel met enkele lifers: Matkop voor Phil en Kramsvogel voor Brian. De excursie was goed georganiseerd. Taco heeft ons zelfs extra warme kleding geleend. Aanbevolen !.. "

Annet en Ramses, Nederland, Januari
"..Ondanks het koude weer, hebben wij enorm genoten van de excursie. Wat een prachtig natuurgebied. Samen op pad met Rick, die vaak met een blik al wist om wat voor soort vogel het ging. Veel vossen, de mooie vrouwtjeskiekendief, de bonte specht. De koperwieken en ook de Roerdomp. Vooral de ruigpootbuizerd was geweldig. Helaas liet de Zeearend zich die dag niet zien, maar desondanks supergenoten. Bedankt en we zullen het zeker anderen aanraden. "

Jan, Nederland, Januari
"..Ondanks de lage verwachtingen vanwege de kou –al het water bevroren- een geweldige belevenis. Een gids (Rik) die alles snel en goed zag en ook duidelijk in beeld kon brengen met zijn prachtige Swarovski-kijker."  Perinne, Frankrijk, Januari
"..Onze excursie in de Oostvaardersplassen met Rik was het hoogtepunt van ons verblijf in Amsterdam. Dankzij hem hebben we de beste 'spots' bekeken in een halve dag. Zonder hem was dat niet gelukt. Wij hopen bij ons volgende verblijf in Nederland weer een excursie te boeken. Bedankt !....."

 

Susan en familie, USA en Nederland, December
"..Dit was onze 3e excursie met Rik en zeker niet de laatste. Op deze koude decemberdag heeft Rik weer een memorabele excursie verzorgt. Hoogtepunt was de zeer goede waarneming van een Waterral. De geheimzinnige vogel hoor je vaak alleen maar..."

 

Henk, Nederland, Oktober
"..Op 17 oktober j.l mijn verjaarsdagcadeau in ontvangst genomen van mijn dochters en schoonzoons. Een vogelexcursie door de Oostvaardersplassen gehad. Veel gezien ( 45 soorten). Hoogtepunten; Roodhalsgans en Baardmannetjes die wij langdurig prachtig in beeld hadden. Rik als gids liet zich kennen als een echte deskundige en bleek daarnaast uiterst plezierig in de omgang. Absoluut de moeite waard......"

Martin, Schotland, September
"..Wij zijn pas kort geleden begonnen me vogels kijken. Het was een mooie en infomatieve dag voor ons. Het hoogtepunt was een mooi zicht op twee Zeearenden die met 2 vossen aan het onderhandelen waren over een karkas, Taco bedankt......"

 

Vonnie, Nederland, September
".Op 24 sept.heb ik mijn verjaarskado(ochtend excursie Oostvaarders plassen)"beleefd". Samen met twee heren,waaronder onze gids Taco,zagen en hoorden we ongeveer 50 vogels. Doordat Taco een prachtige scoop op statief bij zich had,hebben we vogels gezien van heel dicht bij,prachtig in beeld en zo dicht bij.Ook vertelde Taco over de andere bewoners van de Oostvaarders,de runderen,paarden,herten e.a.waardoor het een leerzame mar vooral prettige morgen werd. Verrast door een stroopwafel en lekker bakkie koffie ,werd ochtend, door Taco,een onvergetelijk verjaarskado. Bedankt Taco en veel succes met.... FlevoBirdwatching, het was prachtig...."

Piet, Nederland, September
"..We troffen het bijzonder goed op onze excursie op 24 sept. Het weer kon niet mooier en we hebben bijna 50 verschillende vogels gezien/gehoord. Geweldig! Super geregeld dat er halverwege de ochtend nog bij de gids koffie met stroopwafels uit de rugzak kwam. We hebben echt genoten en ook van allerlei wetenswaardigheden die hij wist te vertellen. Het was een geweldige ochtend, Taco bedankt!..."


Michael, USA, September
"..Ik verbleef 8 nachten in Amsterdam, de dag in de Oostvaardersplassen met FlevoBirdwatching was een hoogtepunt. Rik zijn ervaring en kennis zijn waardevol. Mijn favorieten waren de Grote Bonte Specht, Gele Kwikstaart, Staartmees en Bergeend..."

 

Fred, Brazilië, September
".. bedankt voor de heerlijke dag vogels kijken in Nederland. Wellicht tot ziens, Fred.."
 


Hans & Ina, Nederland, September
".. Wij zijn in contact gekomen met FlevoBirdwatching via Naturesgift, een cadeaubon gekregen van onze zoon. De weersvoorspelling voor het afgesproken dagdeel was heel slecht, windkracht 8 ! en veel regen. Na overleg met Rik besloten we het erop te wagen. We hebben al met al ruim 40 ! soorten vogels gezien. Waarschijnlijk zouden wij zonder gids blijven steken bij 10 !. Door het geoefende oog van Rik en zijn telescoop werden wij gewezen op edelherten, bijzondere paarden, watersnip (bijna onzichtbaar door zijn schutkleuren en verstopplaats) en nog veel meer. Helaas liet de visarend zich niet zien. Het was ons eerste bezoek aan de Oostvaardersplassen, prachtig gebied, zullen er zeker terugkeren. Rik, bedankt voor je kennis en duidelijke uitleg....."

Steve, Schotland, September
".. Mooi vogels kijken op een bijzondere locatie. Goede vogelgids, mooie vogelsooten en andere dieren gezien. Ik kom terug ! Bedankt...."


 


Jorna en vriendinnen, Nederland, Augustus
".. Wij hebben met 10 dames voor de vrijgezelledag van mijn zus in de Oostvaardersplassen met gidsen Rik en Taco naar vogels gekeken. We hebben 39 vogelsoorten gezien, waaronder een waterral, zwarte ruiter en kemphaan. Het was geweldig leuk om met twee deskundige vogelaars op pad te zijn. Mijn zus heeft erg genoten!..."

Esther & Hein, Nederland, Augustus
".. Graag wil ik vertellen dat we hebben genoten van de excursie met Lieuwe van Welie. We vonden hem een hele prettige deskundige gids. Ondanks de niet optimale weersomstandigheden hebben we veel bijzondere vogels gezien! 76 verschillende soorten! We gaan graag zelf nog eens terug naar de uitkijkpunten, en zullen dan nagenieten. Veel succes met Flevobirdwatching...."
 

Albert Jan & Mireille, Nederland, Augustus
".. We kwamen en zagen waar we voor gekwamen waren. Met andere woorden een geslaagde excursie. Uiteraard lieten de Baardmannetjes zich pas op het aller laatst zien wat het succes van de excursie alleen maar groter heeft gemaakt. Buiten de Baardmannetjes nog vele andere soorten mogen zien, waarvan meer dan één voor het eerst. Ook erg veel geleerd over vogels spotten wat een nieuwe impuls heeft gegeven aan ons vogelkijk plezier. Ruud hartelijk dank hiervoor!...."

Carly & Susan,  USA, Juli
".. Een halve dag vogels kijken in de Oostvaardersplassen met Rik leverde 62 soorte op. Het was een heerlijk uitje met een vriendelijke gids met veel kennis. Wij hopen in de toekomst vaker van jullie diensten gebruikt te kunnen maken..."

 

 

Tim, Nederland, Juli
".. Zeer interessante rondleiding. Je ziet op deze manier vogels, die je nooit zou zien als je zonder gids op pad zou zijn gegaan. Erg leuk was ook het luisteren naar de vogels, daar ben ik normaal veel minder op gericht ..."


 


Niels & vrienden, Nederland, Juli
".. Het was 4 juli jongstleden een prachtige zonnige zaterdag. Met zijn drieën zijn we onder begeleiding van onze gids Rik op zoek gegaan naar de zeearend. Na eerst al het ander schoon te hebben gezien wat de Oostvaardersplassen heeft te bieden, zijn onze behoeften aan het einde van de middag bevredigd. Met veel hulp van onze deskundige gids hebben we niet 1 maar 3 zeearenden gezien. Mannetje, vrouwtje en het net uitgevlogen jong. Ook al zaten ze een kilometer van ons verwijderd, was het toch een bijzondere ervaring om zo iets machtigs en bijzonders in Nederland te kunnen zien. Het was een bijzonder leuke dag, die uiteindelijk in de kroeg is geëindigd. ..."

Peter & Chris, USA, Juni
".. Het was onze eerste vogeltrip naar Europa. Taco reed ons van het station naar de Oostvaardersplassen. Het was een geweldige ochtend: We hebben heel veel vogels gezien. (66 soorten in totaal). Koekoek, Rietzanger, Bosrietzanger, Kleine Karekiet, Bruine Kiekendief, Futen, Aalscholvers, Grote Zilverreigers en Lepelaars allemaal in close-up door de Swarovski Scope van Taco.."

Michael & Sara, Australië, Juni
".. Een professioneel georganiseerde excursie, gecombineerd met Rik's uitstekende kennis van vogels en passie voor vogels kijken maakten er een geweldige dag van. Ik kan FlevoBirdwatching aanraden aan iedereen die in vogels is geïnteresseerd. Ga zo door en wij zien jullie bij een volgende excursie..."


Jaap & collega's, Nederland, juni
".. Voor mij was de jagende bruine kiekedief (werd mij verteld...) wel het hoogtepunt. Een prachtig gezicht, zo'n roofvogel dichtbij. Erg leuk om te kijken met zoveel kennis en spottende ogen bij de hand! En natuurlijk erg prettig om alles dichtbij te halen met jullie kijkers; Bedankt! .."

 

Tania, Edwin & Nieke, Portugal en Nederland, May
".. Een paar nederlandse vrienden hebben mij een vogelexcursie kado gedaan.  Wij hebben een erg leuke dag gehad. Mijn vrienden zijn nu ook gaan vogels kijken.."

 

 


Carl & Vernon, USA, mei
".. Wij hadden een halve dag tour geboekt in de Oostvaardersplassen. Met onze gids Ruud hebben wij 63 soorten vogels gezien en/of gehoord. Achteraf gezien hadden wij een hele dag moeten boeken, er waren zoveel vogels te zien. Ruud gaf gehoor aan ons verzoek om de Blauwborst te zien. Wij hebben de Blauwborst mooi kunnen zien. Als wij weer in Nederland zijn zullen wij zeker weer een excursie bij FlevoBirdwatching boeken. Bedankt voor de leuke excursie..."

Linda & Jerry, USA, mei
".. Onze excursie naar de Oostvaardersplassen met Taco was het hoogtepunt van ons bezoek aan Amsterdam. De excursie was goed georganiseerd. We hebben 74 soorten vogels gezien tijdens de excursie, maar ook de Zeearend, Konik paarden, een vos met haar jongen en zeer mooie waarnemingen van een Rietgors en Fitis. Ik heb FlevoBirdwatching dan ook van harte aanbevolen aan mijn vrienden. Ik verwacht dat er binnenkort meer New Yorkers naar Amsterdam komen om de Oostvaardersplassen te ervaren.."

Mary Ann & Jennifer, USA, Mei
".. We hebben een heerlijke dag vogels gekeken in de Oostvaardersplassen. Wij hebben meer dan 80 soorten vogels gezien. Bedankt Rik ! .."


 
Marjan & Gina, Nederland, mei
".. Vijf voor acht 's morgens kwam Lieuwe ons 'aan huis'(hostellerie Broekstermaar Pieterburen) afhalen, met ons kennismaken en bespraken we de plattegrond van het Nationaal Park Lauwersmeer. Na een rondje tuin op ons verzoek ('Wat hoorden we hier nu gisteren al? ' ... hier horen we de 'spotvogel' en de 'zwartkop') vertrokken we dan. Wat een feest om met iemand op pad te zijn die van alles steeds ziet, hoort en ons er op opmerkzaam maakt. In een mum van tijd werden o.a. de rietzanger, kleine karakiet, blauwborst, kemphaan, zomertaling, rosse grutto, de kleine plevier en een paar jonge baardmannetjes in de telescoop gezet. Wij waren altijd al gedreven maar met veel te weinig kennis, nu waren we met een gedreven gids met snelle telescoop en auto en met heel veel kennis, een ideale combinatie dus. De dag (tot vier uur) vloog om en we hadden het geluk in de verte ook nog twee zeearenden te zien. Superenthousiast (we hadden ook nog eens mooi weer deze dag) over de vele vogels die we zagen en nu herkenden kwamen we weer thuis. Zes keer waren we gestopt en uitgestapt tijdens de ronde om het Lauwersmeer. Stuk voor stuk prachtige plekken om uit te kijken over vogelrijk gebied. Bedankt Flevo Birdwatching en Lieuwe, en niet te vergeten ook hostellerie Broekstermaar, dit is zeker voor herhaling vatbaar! .."

Jim, USA, mei
".. Ik heb een leuke dag beleeft met Rik in de Oostvaardersplassen. Veel mooie  waarnemingen. Roofvogels dichtbij en zingende zangvogels. Rik kan erg snel kleine zangvogels in het zicht van de Spotting Scope krijgen. Dit zorgde voor mooie waarnemingen van Blauwborst, Bosrietzanger, Rietzanger en Baardmannetje.."

 

Frank en Es, Nederland, mei
".. We hebben een heel erg leuke (verjaar)dag gehad. Ondanks de harde wind was het schitterend weer en kwamen we goed gebruind thuis. Erg leuk om op deze manier intensief kennis te maken met zo'n wijds, mooi en vogelrijk natuurgebied. Mooi om zoveel zwarte sterns te zien en ook nog een zwarte wouw en het gejaag van de bruine kiekendieven boven het riet. De ijsvogel schoot helaas snel weer weg, maar we hebben er toch een glimp van op kunnen vangen. Naast het zien van de vogels was ook het herkennen van hun geluiden een "eye opener". Zo wist Ruud bijvoorbeeld feilloos de sprinkhaanzanger te herkennen. Daarnaast leek het wel het eurovisie songfestival voor de tuinfluiters en kleine karrekieten, want ze deden hun best om er een heus concert van te maken. Tjif-tjaf: zero points...:-) De vossen op de kleine Praambult lieten zich gelukkig erg goed zien. Prachtig om de jongen met elkaar te zien spelen. Toen moeders met een gans aan kwam zetten was het feest compleet. Al met al meer dan de moeite waard en we komen absoluut nog eens terug naar dit gebied! .."

John en Pauline, Groot-Brittannië, mei
".. Pauline en ik hebben een mooie vogeldag met Taco beleeft in de Oostvaardersplassen.  Met de kennis van Taco en zijn kennis van de vogelgeluiden hebben we alle soorten gezien die op onze verlanglijst stonden. O.a. Lepelaar, Ooievaar, Blauwborst, Bosruiter en vele andere vogelsoorten..."

David en Ray, Groot-Brittannië, mei
".. Bedankt voor de geweldige dag vogels kijken. Wij zullen zeker nog een keer gebruik maken van jullie diensten..."
 


Reneé, Nederland, mei
".. Met uitstekend weer gingen we een hele ochtend op excursie zonder verwachtingen. We hebben heel veel verschillende vogelsoorten gezien (m.b.v. de superscoop van Taco), maar daarnaast hebben we paarden, herten en zelfs (jagende) vossen gezien. Het was een hele beleving! Bedankt voor de mooie ervaring! ..."


Krista en Jolanda, Nederland, april
".. In plaats van zelf met onze verrekijkers op pad te gaan verkozen we dit keer een dagexcursie met Flevo Birdwatching. Het leverde ons een fantastische dag op met veel leerzame informatie over de vogels die we zagen en hoorden. Dat komt allemaal weer van pas bij de volgende waarnemingen. We hebben de vogels goed kunnen zien door de telescoop. Voor ons waren er prachtige waarnemingen: De Koekoek, vaak gehoord maar nooit gezien. De Blauwborst zo heel dichtbij en meerdere keren ! De snor, grasmus en rietzanger. En de alle steltlopers waaronder de steltkluut ! We zullen maar niet alle 91 waarnemingen noemen...en daarboven op ook nog 3x vossen gezien !" Rik hartstikke bedankt en we weten je te vinden voor de volgende keer .."

Marijke en Yvonne, Nederland, april
".. 18 april 2009, Amsterdamse waterleidingduinen. Het was schitterend weer, de nachtegalen zongen om ons heen. Voor Yvonne en mijn persoon (Marijke) was het de tweede excursie (vorig jaar de Oostvaardersplassen) met Rik van flevobirdwatching. Het is weer uitstekend bevallen. Zonder zijn prachtige telescoop en kennis hadden wij niet zoveel vogels gezien en gehoord. Mijn top 5 van deze dag: brilduiker, koekoek, nachtegaal, roodborsttapijt en boomvalk. Tot de volgende keer..."
 

Susan, Flip en Christopher, USA, april
".. Dit was onze tweede excursie met Rik van FlevoBirdwatching. Het was weer erg leuk. Deze keer zijn we in de Oostvaardersplassen geweest. Wij zijn beginnende vogelaars dus de kennis en apparatuur van Rik kwamen goed van pas. Zonder Rik hadden we zeker geen 60 soorten vogels gezien in één ochtend..."
 

Hendo en Mirjam, Nederland, april
".. We hebben een fantastische dag gehad, mede door de geweldige kennis van onze gids en zo hebben we veel kunnen leren op deze dag. Wij willen iedereen zo’n excursie aanbevelen of je nu veel of weinig van vogels afweet, het blijft zeer leerzaam! Nogmaals zeer dank voor deze fijne en goedverzorgde dag..."Paul en vrienden, Nederland, maart
".. We hebben ondanks de regen er toch van genoten. Jullie deden het erg leuk en op een ontspannen manier, heb ook weer nieuwe dingen gehoord. Was goed verzorgd verder. Misschien leuk om in een klein gezelschap over te doen. Ik verbaas me toch hoeveel jullie zien...."Susan, John en familie, USA, maart
".. Onze groep van vijf had begin maart een excursie geboekt bij FlevoBirdwatching. Wij zijn heel tevreden over de excursie. De route aanwijzingen waren perfect. De treinreis vanaf Amsterdam was comfortabel, we hadden mooi zicht op het platteland van Nederland. Onderweg zagen we zelfs Lepelaars. Zoals afgespoken ontmoetten we elkaar op station Almere Buiten.  Vanaf het eerste moment voelden wij ons welkom en comfortabel bij Rik en Taco. Ze zijn zowel professioneel als vriendelijk. Natuurgebied de Oostvaardersplassen is een fascinerend ecosysteem. Rik en Taco zijn beide uitstekend met het spotten van vogels. Ik zag niet alleen nieuwe vogels maar leerde ook hun namen en iets van hun gewoonten. Onze gidsen hebben duidelijk terreinkennis en wisten welke vogels we konden verwachten in bepaalde gebieden. FlevoBirdwatching geeft u een natuur ervaring die u zich zult herinneren voor de rest van uw leven..."

Jan en André, Nederland, maart
".. Wat geef je een vriend cadeau die zestig wordt en een verrekijker heeft? Een middagje vogelen leek mij een goed idee, maar dan wel met een kenner erbij. Want Andre, de jarige, en ikzelf zijn nog maar zeer beginnende vogelaars. Hoe wordt je ook een kenner? Samen met een boekje in de hand er op helpt wel, maar op die manier gaat het nog jaren duren. Af en toe een excursie zet meer zoden aan de dijk. Maar waar vind je een adres van een gids in vogelland? Uiteraard Google geprobeerd en dan kom je al gauw bij Flevo Birdwatching. Op de vrijdag de 13de (!) werden we door Rik afgehaald bij het Amstelstation. Deze service sprak ons, beiden autoloos, bijzonder aan. Dwars door Amsterdam maar de omgeving van Durgerdam, prachtig weide en plassengebied: IJdoorn, Kinseldam. Er was veel te zien, 42 soorten gescand waaronder de kemphaan en een wulp temidden van een 500 grutto's. We hebben er van genoten en veel geleerd van de prettige manier waarop Rik zijn kennis aan ons overdroeg. Ons zien ze nog wel eens terug bij Flevo Birdwatching. ...."

Ann en Davy, België, februari
".. Op dinsdag,24 februari ll. werden we aan ons vakantieverblijf opgewacht door Rik die ons een hele dag begeleidde op Texel. Al gauw wisten we dat het een boeiende dag ging worden en dat werd het ook!!! Terwijl Rik met zijn verrekijker verder op zoek ging naar het aanbod van vogels kregen wij de tijd om via zijn telescoop die prachtige vogels van dichtbij te bewonderen. We leerden héél veel en tegen het einde van onze dag zaten onze computertjes(onze hersenen dus) volledig vol. Bedankt Rik, je hebt iemand héél blij gemaakt.Hij kon er niet over zwijgen. Oh ja Rik, de volgende dag hebben we toch 3 lepelaars gezien,onze vakantie kon niet meer stuk. Wees maar zeker dat we in de toekomst nog gebruik gaan maken van jullie kennis...."

Susan en familie, USA, december
"..mijn familie en ik hebben een heerlijke dag op Texel gehad. We hebben 50 soorten vogels gezien waaronder de Sneeuwuil. Mijn zoon gebruikt regelmatig een rolstoel. Op Texel is het op diverse plekken mogelijk vogels te kijken vanuit de auto of vanaf rolstoelvriendelijke plekken. Wij zijn van plan in het voorjaar FlevoBirdwatching opnieuw in te huren. Ik kan een excursie van harte aanbevelen.."

Jay, USA, december
"..bedankt voor de mooie vogelexcursie vanochtend en voor het prettige gezelschap. De koffie en stroopwafels waren heerlijk. Ik kon 5 vogelsoorten en 5 ondersoorten aan mijn lijst toevoegen. Ik hoop je weer te ontmoeten bij mijn volgende bezoek aan Europa.."Lies en vrienden, Nederland, oktober
"..Wij hebben op 11 oktober genoten van de excursie. Ik ben zo enthousiast dat ik deze excursie aan een collega heb gegeven voor haar verjaardag.."

 

 

Hartmut, Duitsland, oktober
"..het was een erg interessante en informatieve excursie.  Bedankt voor deze mooie dag.."

 

 Claire, Aude, Mireille & Jean-Philippe, Frankrijk, oktober
"..een goed georganiseerde tour op Texel, bedankt Rik. Op zeer korte termijn heeft Rik een dagexcursie georganieseerd voor onze familie. wij hebben genoten van Rik's kennis van de omgeving en de vogels en zijn klantvriendelijkheid. Het was een groot succes, we hebben 59 soorten vogels gezien, inclusief een amerikaanse wintertaling, een zeldzame dwaalgast. We waarderen het excursieverslag dat Rik ons stuurde na de excursie.   Kortom: een geweldige plek en geweldige gids, we komen terug voor beide.."

Stéphane, Jacques,Monique, Véronique, Frankrijk, oktober
"..Van 19 tot 22 Oktober hebben wij Texel bezocht. Rik van FlevoBirdwatching was onze gids. Hij heeft ons de beste hotspots van het eiland laten zien. Dankzij hem hebben we vogels kunnen zien en fotograferen die op ons verlanglijstje stonden als, Eider, Wulp en Brandgans. We komen zeker terug in de lente....."
 

Andre en Ingrid, België, september
"..hi rik we hebben genoten van ons verblijf op texel en van je begeleiding op zondag. hoewel wij leken in het vak zijn zijn je comments 'to the point' en dat siert je (we hebben ons niet overdonderd gevoeld). belangrijk was je input over habitat/seizoen (wat waar ed) .."
 

 

Jonathan, Groot-Brittannië, september
"..De excursie was erg goed georganiseerd, je ben een echte expert van de Oostvaardersplassen. Ik zal jullie excursies aan iedereen aanbevelen die naar Nederland reist.."
Jonathan woont in frankrijk en geeft ook vogelexcursies, samen met zijn vrouw runt hij een accommodatie vlak bij de Pyreneeën.  
Klik hier om zijn website te bezoeken.

Rene en Ronald, Nederland, september
"..Rene en ik Ronald hebben een fantastische dag gehad. Je hebt ons Texel laten zien zoals Texel is, een prachtig eiland met ongelofelijk veel soorten vogels, en je wist ze te vonden voor ons. Het was voor ons een zeer leerzame dag, omdat je vogels ziet die je tijdens het spotten niet elke dag ziet. Wij zagen 8 soorten roofvogels, die je normaal niet op één dag ziet. En dan de watervogels, zoveel dat je de tel kwijtraakte. In één woord een geweldige dag. Graag maken wij spoedig weer gebruik van jullie, dan zal het wel de Oostvaardersplassen worden..."

Jacintha , Nederland, augustus
"..Op 29 augustus ging ik gezellig met Rik op stap op Texel. Hij haalde mij op bij mijn hotel en we vertrokken direct richting Dijkmanshuizen (de observatiehut), waar we een groenpootruiter en bosruiter zagen. Voor mij de eerste keer om die te zien. Dat was voor mij ook het mooie van de tocht met Rik. Ik zie wel veel vogels, maar ik herken hun vlucht en veren nog vaak te weinig om ze te benoemen. Tijdens de lunch hebben we erg gelachen om een meerkoet die enkele grauwe ganzen lastig viel. Je verwacht niet dat een zoveel kleinere vogel dat doet. En ja hoor, we werden ook nog getrakteerd op een vlucht van de blauwe kiekendief . Ik heb geprobeerd om die met mijn 400 mm lens te vangen. Aan het eind van de dag nog even naar de Mokbaai, waar lepelaars af en aan vlogen. De dagen ervoor had ik die ook al gezien. Texel is een geweldig vogeleiland en met de aanwijzingen van Rik werd het voor mij nog levendiger. Rik dank je wel..."

Andre en Sophie, Canada, augustus
"..Toen voor mij bekend werd dat ik voor zaken naar Amsterdam moest, ben ik begonnen te zoeken of het mogelijk was vogels te kijken tijdens mijn eerste bezoek aan Europa. Op internet vond ik FlevoBirdwatching.  Dat was erg handig. Het maakte mijn vogelexcursie is een stuk makkelijker. Met Rik heb ik de Oostvaardersplassen bezocht. Helaas was het slecht weer, gedurende 65 % van de tijd regende het. Toch hebben we 50 soorten vogels gezien in een ochtend. Ik beveel FlevoBirdwatching van harte aan, aan een ieder die naar Amsterdam afreist. Ik hoop in de toekomst nogmaals van de diensten van FlevoBirdwatching gebruik te maken. Bedankt Rik.."

Geertje en Dick, Nederland, augustus
"..Om 8 uur werden we al in Almere verwacht, dus dat was vroeg op, om 7 uur zaten we al in de auto! Maar het was de moeite waard, we zijn naar 3 verschillende plekken geweest om vogels te kijken en hebben meer dan 40 soorten gezien. Ook de ijsvogel kwam nog overvliegen, jammer genoeg ging hij niet zitten, ik hoopte op een betere foto dan die van een paar jaar terug bij Staverden, maar we hebben 'm toch maar gezien! Ik heb een paar foto's genomen, maar eigenlijk is 300 mm voor vogels nog wat tele te weinig. De meeste foto's hieronder zijn dan ook wel wat gecropt, maar het is toch leuk er een paar plaatjes van te hebben. Al met al was het een erg leuke ochtend en kunnen we zo'n excursie zeker aanbevelen! Klik hier voor de weblog van Geertje..."

Hans en Jan, Nederland, augustus
"..Leuke, leerzame ochtend! Slecht weer is jammer, maar de dag is niettemin positief ervaren. Havik in alle glorie rustig op het gras zien zitten is indrukwekkend. De toegevoegde waarde van de ochtend voor mij was de inbreng van gids Taco en de ‘scoop’ die zijn toelichting zichtbaar maakt.." "..Heel bijzonder zo’n rijk geschakeerd natuurgebied rondom een grote steenmassa die Almere in feite is. Onze gids Taco had de gave om het leven in de natuur van de Oostvaardersplassen op een directe manier voor ons zichtbaar te maken en o.a. te laten zien dat een buizerd eigenlijk wit kan zijn. Ondernemerschap en liefde voor de natuur gaan in zijn doen en laten heel goed samen. Kortom, wat we tegenwoordig duurzaam noemen. Echt een aanrader zo’n excursie.."

Sarah en Dennis, USA, juli
"..We hebben erg genoten van onze trip naar de Oostvaardersplassen. We waren verbaasd dat we naast vogels ook vossen, paarden en vele herten konden waarnemen.  We waarderen de expertise van de vogels en de kennis van het gebied van Taco. Hoogtepunten waren een jonge Koekoek van zeer dichtbij en en een zeldzame doortrekker; een Zwarte Ooievaar..."

Terry en Deborah, USA, juli
We zijn Rik en FlevoBirdwatching dankbaar voor een geweldige ochtend op 3 juli in de Oostvaardersplassen. Vooruitlopend op onze excursie stuurde Rik ons gedetailleerde en exacte reisinstructies om bij ons meeting point te komen. Rik was er exact op de afgesproken tijd en in zijn auto werden wij getrakteerd op een mooie ochtend vogels kijken. Rik is professioneel,  heeft kennis van zaken en vindt het duidelijk leuk om bezoekers de lokale specialiteiten te laten zien.  We bevelen vogelliefhebbers van harte aan om gebruik te maken van de service van FlevoBirdwatching. De combinatie van hun lokale kennis en zeer redelijke prijzen zullen u niet teleurstellen..."

Louise, USA, juli
"..Rik en zijn collega's zijn een echte aanrader. Rik had een spottingscope, extra verrekijkers, heerlijke hollandse snacks en een vogelchecklist mee. FlevoBirdwatching is een mooie onderneming van twee betrokken natuurliefhebbers die vogelexcursies organiseren en graag hun land en de vogels laten zien.."

 

Jolanda en vrienden, Nederland, juli
".We hebben gisteren erg genoten van de nachtzwaluwexcursie. Fascinerend om deze vogels te zien vliegen en dan ook nog recht over onze hoofden. Het was meer dan we hadden verwacht ! Bedankt voor jullie goede voorbereiding en uitleg. Tot volgend voorjaar, we verheugen ons nu al om met jullie naar de oostvaardersplassen te gaan !.."Rich en familie , USA, juni
".Wij hebben genoten van de excursie. Jullie weten veel van vogels. Vooral de lepelaars waren erg mooi om te zien.." 

 

Larry en Claudia, USA, juni
"..Onze excursie met FlevoBirdwatching was een hoogtepunt van onze week in Nederlands. We hebben 81 soorten vogels gezien en een vos met drie jongen en vele andere mooie waarnemingen.  .."
 Sterling & Veronica , USA, mei
".Een heerlijke lange dag met Rik zorgde voor veel nieuwe soorten. We werden opgehaald op het vliegveld en gingen meteen richting de beste plekken om de vogelsoorten te zoeken die ik vooraf al had doorgegeven. Rik's kennis van de vogels en hun geluiden resulteerde in een uiterst productieve dag. Veronica, geen vogelaar, had de mogelijkheid om het Kroller Moller Museum te bezoeken in het nationale park de Hoge Veluwe. We hebben beiden genoten van Rik's enthousiasme en kennis van de omgeving. Een leuke dag die we hopelijk in de toekomst nog eens kunnen overdoen.."

Steve en Karen, USA, mei
"..Rik, Karen en ik willen je nogmaals bedanken voor de excursie. We hebben genoten. De excursie was zelfs beter dan verwacht.."
 
Jeff en Jan, USA, mei
"..Bedankt voor een geweldige dag vogels kijken in Nederland! Wij hebben het erg naar ons zin gehad, Ruud was een zeer goede gids.." .
 


 

Leon en Henny, Nederland, mei
"..geweldige excursie gisteren.." "..We hebben een hele fijne ochtend gehad, en dat zullen we anderen ook vertellen..
 

Bas, Nederland, mei
"..Hoi Taco, Via deze weg wil ik je nog even bedanken voor de fantastische dag die ik heb gehad. Ik heb genoten van de vogels die we gezien hebben en je verhalen. De excursie is een absolute aanrader.."

Bas Meelker is professioneel natuur en landschapsfotograaf. klik hier.

Joe en Marcia, USA, mei
"..Bedankt voor het exursieverslag, vooral de wetenschappelijke namen zijn erg handig. We hebben een erg leuke vogeldag gehad op Texel. Veel vogels hebben we erg goed kunnen bekijken. en de lunch was erg bijzonder. Lunchen en tegelijkertijd naar allerlei steltlopers kijken. Vooral de kemphaan dichtbij was erg leuk.."
 


Jean Luc en Janine, Frankrijk, mei
"..
We hebben genoten van een mooie halve dag excursie met Taco. Dankzij hem hebben we de meeste vogelsoorten gezien die we wilden zien. Heel erg bedankt voor je geduld met ons. Als we weer de mogelijkheid hebben boeken wij zeker weer een excursie bij FlevoBirdwatching...."

 


Ed en Sylvia
, USA, mei
"..Rik was onze gids. Hij is erg goed en zullen hem zeker weer vragen als we terugkomen naar Nederland. Rik was persoonlijk en kwam zijn afspraken na. We hebben bijna 90 soorten vogels gezien (43 'lifers') in een beperkte tijd. Rik deed erg zijn best om onze wens soorten te zien, de Blauwborst was de laatste vogelsoort die wij die dag scoorden. FlevoBirdwatching gaf ons een zeer goed reisadvies naar het ontmoetingspunt.  Wij zullen FlevoBirdwatching zeker opnieuw inhuren en hopen dat we net zulke gekwalificeerde gidsen in andere landen vinden.."

Neil en Ronna, USA, mei Marsh Harrier
"..Mijn totaallijst voor Nederland bevatte nog 14 soorten vogels naast onze excursie in de Oostvaardersplassen. Meer dan 50 'lifers' voor mij. Erg goed voor een streek die zo dicht bevolkt is. Wij hebben beide erg genoten dat jij onze gids was. Je was erg behulpzaam en bijzonder snel in het spotten van vogels. Ik zal je zeker aanraden aan iedereen die Nederland bezoekt, en ik hoop dat we nog een keer in de gelegenheid zijn om met jou vogels te gaan kijken. Nederland is een goede bestemming voor vogelaars. Succes met jullie bedrijf.."

Richard en Mike, Groot-Brittannië, april
Richard:".. Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om je te bedanken voor je geduld gedurende de twee dagen vogels kijken. De tour heeft onze verwachtingen overtroffen. Met een lijstje vogels welke wij heel graag wilde zien en de wens om zoveel mogelijk soorten te zien heb je, je geweldig je best gedaan om de gemiste soorten alsnog te 'scoren'.  De verschillende plekken die we bezochten zorgde ervoor dat het aantal soorten behoorlijk opliep. Ik zal je zeker aanbevelen aan andere vogelaars.."  Mike: "..Heel erg bedankt voor al de twee excursiedagen. Twee lange dagen, maar erg bevredigend. Je hebt ons mooie plekken in Nederland laten zien en we waren erg succesvol om de vogels van onze wenslijst te zien. Mijn eigen hoogtepunt was de Blauwborst bij Diependal, geen makkelijke vogel in
Groot-Brittannië. Het totaal aantal en de soorten die we zagen waren indrukwekkend. Ik zal je diensten zeker aanbevelen aan andere vogelaars die Nederland willen bezoeken.."

Angela, Fawzia en Mirthe, Nederland, april
"..bedankt voor het handige en heldere excursieverslag! We hebben absoluut genoten van de vogelexcursie. We hebben veel vogels gezien die we nog nooit eerder hadden gezien en die we op eigen houtje zeker niet zo gemakkelijk hadden kunnen detecteren, laat staan identificeren. Ik heb inmiddels een vogelgids gekocht en Fawzia en ik hebben meteen na de vogelexcursie afgesproken om nog eens samen naar vogels te gaan kijken.."

Tom en Sue, USA, april
".
. Beste Rik en Taco, bedankt for de mooie dag vogels kijken. We hebben een hoop geleerd en hebben heel mooi de vogels van Nederland kunnen bekijken. We hebben jullie reeds aan andere aanbevolen. Ook bedankt voor het trip report.."Tim, USA, april
".
. De excursie in de Oostvaardersplassen was één van de hoogtepunten van mijn meest recente trip naar Nederland. Zoals jullie weten hadden we een fantastische dag, zowel met het weer als met vogelen. Met jullie capaciteiten en kennis van het terrein is het gelukt om 78 soorten vogels te zien. Het Nonnetje en de Blauwborst waren mijn favorieten, deze zal ik lang herinneren. Samen met andere zag ik in totaal 19 'lifebirds', wat mijn totaal op 1548 breng.."

Gloria, USA, april
".
. Rik is een professionele gids, en kent de Oostvaardersplassen op zijn duimpje. Ik was er begin april, met zijn scherpe ogen en gehoor wist hij de aanwezige vogels te lokaliseren. Hij was erg snel met het opzetten van de spotting scope. Ik heb genoten van mooie close up beelden van verschillende soorten. Mijn favoriet was de Blauwborst.."

UWV Amsterdam, Nederland, april
".
. Op 3 april was de afdeling PPS B&B van UWV op bezoek in de Oostvaardersplassen. Wij werden daar hartelijk ontvangen met koffie/thee en een heleboel verschillende koeksoorten. Dat lieten wij ons goed smaken. De 4 gidsen stonden al klaar met hun vogelkijkers en ook lagen er verschillende verrekijkers klaar die wij mochten lenen. Al gauw waren de 4 groepen op pad. Er werd niet alleen gekeken naar vogels, maar ook naar groot wild en naar vissen. Bij het eerste bruggetje zwommen grote baarsen en karpers die door de gids gevoerd werden met brood waardoor ze allemaal naar boven kwamen. Als je door de bosjes loopt hoor je overal gekwetter van vogels. Is het niet de tjiftjaf dan is het wel een matkop of een andere vogel. De gidsen herkennen ze aan hun geluid, nu is dat met een tjiftjaf niet moeilijk maar een blauwborst wordt toch wat moeilijker. En ja hoor, daar zat hij, de blauwborst. Wat een schitterende vogel. We keken onze ogen uit en dat lukte prima met de vogelkijkers. En verder gaan we weer. Dit keer naar een van de vogelhutten. Hier krijg je een uitstekend zicht op de opzet van dit gebied. Zowel plassen, als rietgronden, maar ook droge gebieden voor de edelherten en paarden. De gidsen weten een hele hoop te vertellen bijv. waar kadavers liggen van edelherten of in welke hoek je moet kijken om ganzen met jongen te zien. Ook zien we nog een zilverreiger en Konik paarden. We lopen verder en zien een roedel herten, gelukkig niet allemaal want hier leven wel 2000 herten. Niet alleen vogels vlogen voorbij, maar ook de ochtend vloog voorbij. Met enige spijt moesten we afscheid nemen, hier komen we zeker nog eens terug. Elk jaargetijde heeft hier zijn bekoring. Straks zijn de lepelaars weer terug en gaan ze nestelen. En van de zomer zie je overal weer vlinders en libellen. En ook de hersft zal zijn bekoring kennen. Maar voor nu zit het erop. Moe en tevreden zoeken we de auto's op. Ruud, Arjan, Taco en Rik bedankt en tot een volgende keer. .."

Ingrid en vrienden, Nederland, maart

".
. Wij hadden een Happy Birdday Surprise Party. In ons midden waren veel echte vogelliefhebbers, maar ook een aantal mensen die voor de gezelligheid meegingen. Het is voor iedereen een fantastische dag geworden. Dankzij jullie enthousiasme en grote kennis van zaken ging er voor velen een hele nieuwe wereld open! Het kijken door de mooie telescoop droeg zeker bij tot de feestvreugde. En wat heerlijk dat jullie het eten en drinken verzorgden! Het verslag achteraf was erg leuk. Zo kunnen we alle vogels nog eens op zoeken.Van alle deelnemers hebben we alleen maar enthousiaste reacties gekregen. Dank jullie wel voor deze onvergetelijke dag! .."  

Steve, Irene en Anthea, Groot-Brittannië., februari
".
. Bedankt voor de mooie excursie. De Oostvaardersplassen zijn een ideale plek om vogels te kijken, je kennis van de omgeving was bijzonder waardevol. I was onder de indruk hoe je de Zeearenden lokaliseerden. 69 soorten was een hele goede score. We waren vooral blij om de volgende vogels aan onze trip lijst toe te voegen: Havik, Appelvink, Klapekster, Ruigpootbuizerd, Blauwe Kiekendief, Wilde Zwaan, Grote Zilverreiger en Matkop. We hebben genoten van jullie bedrijf, het was een dag om niet te vergeten. – zonder twijfel de beste vogel dag van onze vakantie. We hopen terug te komen in Nederland, we zullen dan zeker FlevoBirdwatching opnieuw bellen. Heel erg bedankt.."

Olaf en Hans, Nederland, januari
".
. Beste Taco, De excursie die mijn zoon voor ons regelde was voor mij een totale verrassing.Van kinds af aan ben ik erg geïnteresseerd in vogels en door zelf studie weet ik er best wel wat van,ik ga ook altijd op vakantie met een verre kijker en een dik vogel boek.deze excursie was in deze vorm mijn eerste keer en heb er veel van op gestoken,graag wil ik in het voorjaar nog eens mee,maar dan bij het ochtend waken,een hele of halve dag,hopend op het zien van de blauw borst en baardmannetje en mogelijk de roerdomp en ijsvogel,ook de tapuit de snor,karkiet en andere niet veel voorkomende park vogels. Nogmaals, dank voor de excursie en mogelijk tot het voor jaar. .."

Michael en Suzanne, USA, november
".
. Taco, bedankt voor de checklist. Wat een geweldige dag, ondanks het weer. Wij hebben ons ontzettend vermaakt. Je capaiteiten en enthousiasme en de plekken  die we bezochten waren top. We zullen jullie aan onze vrienden aanbevelen. We hebben genoten van een dag in de Nederlandse natuur. We hebben 50 nieuwe vogels gescoord in 8 uur (november) met een peroonlijke gids. De reis aanwijzingen waren duidelijke en typisch nederlands, precies op tijd. Mooie omgeving en makkelijke wandelingen. Heb je een dag of meer in Nederland te besteden, bel Taco of Rik voor uitstekende vogel excursies.."

Peter, Dick,Ian, Ed and Don, Groot-Brittannië.
".
. Hardstikke bedankt voor de foto's en de lijst met vogels die wij gezien hebben. We hebben een heerlijke dag gehad die nog lang in onze herinnering zal blijven. Het was slecht weer maar de vogels maakten het meer dan goed. Fantastische waarnemingen van vier verschillende Zeearenden, Ruigpootbuizerd en Nonnetje om er maar een paar te noemen. Zonder jullie kennis van de omgeving, determinatie capaciteiten en jullie enthousiasme hadden we n niet eens de helft gezien van de 66 soorten vogels. Wij kijken uit naar nog een dag vogelen met jullieals we weer in Amsterdam zijn.  .."

Alex en vrienden, Groot-Brittannië.

".
.Wij hebben erg genoten van onze vogelexcursie met Rik en Taco. Ze hebben veel kennis en erg goed in het spotten en determineren van de indrukwekkende hoeveelheid soorten vogels van de Oostvaardersplassen. Wij waren bijzonder onder de indruk over de snelheid waarmee zij een spottingscope kunnen neerzetten en een vogel in krijgen. Door deze vaardigheid hebben we een fraaie Havik van zeer dichtbij kunnen bekijken. Natuurlijk waren wij teleurgesteld dat wij de Zeearend niet te zien kregen, maar dit werd goedgemaakt door verschillende 'lifers'. Vooral de Ruigpootbuizerd was erg mooi. Ik kan iedereen een excursie met Rik en Taco aanbevelen. Het was een heerlijke dag uit. Mannen, bedankt! .."

Charles and Pauline, Groot-Brittannië, 

".
. Bedankt voor het sturen van het excursieverslag en de foto. We hebben een leuke dag gehad. Zonder jouw hulp hadden we nooit zoveel vogelsoorten kunnen zien. Het gebruik van de spottingscope maakt het verschil, Je determinatie kennis en de engelse namen van de vogels ws opmerkelijk en zorgde ervoor dat we veel vogelsoorten hebben kunnen zien. Bedankt voor de les. Wij zullen jullie zeker aanraden bij onze vrienden..."

Arthur en Willy, Groot-Brittannië en Nederland

".
. De middag excursie rond de Oostvaardersplassen was er één om niet te vergeten, het reservaat en de omgeving geven de mogelijkheid om vele zeldzame europese vogels en algemene vogels te zien.  Onze gids, Rik, een ervaren vogel- en natuurliefhebber met goede kennis van de omgeving vond de Zeearend waarvoor ik was gekomen. Ik had het gebied zelf al verschillende malen bezocht maar de zeearenden had ik niet kunnen vinden. Rik had de Zeearend binnen enkele minuten met de scope gevonden.  Het is ondenkbaar dat een vogelaar die van ver komt deze fantastische plek bezoekt zonder de hulp van een goede gids. FlevoBirdwatching biedt goede service tegen een hele redelijke prijs. Alles was geregeld: snacks, koffie, thee etc. maar het belangrijkste is de hogere kans om vogels te zien waarvoor je naar de Oostvaardersplassen reist. Naast de vogels zagen we ook veel Edelherten die aan het burrelen waren.  .."

Helge, Noorwegen
"..
Ik denk dat we een mooie excursie hadden, het mooist was de IJsvogel, en de lepelaars als een goede tweede! ..", "..Het congres was interessant maar misschien zal ik de vogel excursie langer herinneren dan de lezingen?.."
Hester en John, Nederland en Groot-Brittannië

"..Bedankt voor de fijne vogelkijk ervaring..", "..De Havik en de burrelende Edelherten waren geweldig.."..Vogels kijken met Taco is een aanrader (zelfs als het de hele dag regent..) Taco vind de interessante vogelsoorten voor je zoals een Havik door de spotting scope. FlevoBirdwatching laat dit minder prominente maar mooie deel zien van Nederland. Wij hebben ook Edelherten en Vossen gezien .."


Michal en Olga, Tsjechië:

"
..  Bedankt voor de excursie, het was een groot succes.., ..Voor mij was het een inspiratie om een spotting scope te kopen.., ..Bedankt voor het leuke avontuur .."

Todd, Canada:
"..  uiteindelijk had ik 7 'lifers' gescoord: Kuifaalscholver, Brandgans, Goudplevier, Braamsluiper, en 14 nieuwe soorten voor Europa. Opnieuw bedankt.."

 
Ivan, Tsjechië:
"..  Hoi Taco & Rik, Ik wil jullie bedanken voor jullie goede en vriendelijk geleide tour. Ik heb er van genoten omdat ik een grote hoeveelheid kwaliteitsfoto's heb kunnen maken.., ..De trip met FlevoBirdwatching Birdwatching was erg leuk, Taco en Rik zijn ervaren en vriendelijke gidsen. Ik had een dagtour naar de Oostvaardersplassen geboekt, het was een uitstekende gelegenheid om mooie foto's van verschillende soorten vogels (maar ook een vos) te maken. Ik heb het erg naar mijn zin gehad en kan het aan iedere vogelliefhebber aanbevelen.. "

NB: FlevoBirdwatching is Ivan erg dankbaar. Wij mogen zijn fantastische foto's gebruiken voor onze website. Wil je nog meer foto's van Ivan zien, neem dan een kijkje op zijn website: Natureblink


Susan, Verenigde Staten van Amerika:

"
..  Ik had het geweldig naar mijn zin vandaag... ..FlevoBirdwatching is precies hetgeen wat ik zocht.." "..Bedankt voor de professionele tour verslagen. Ik vond de tweede trip met FlevoBirdwatching zelfs leuker dan de eerste. - deels omdat je zo vriendelijk was een verrekijker mee te nemen waarvan je wist dat het de goede maat voor mij was! En, natuurlijk, was het geweldig om de Zeearend te zien en de grootste meeuw die ik ooit had gezien! Als nieuwkomer in Nederland, vond ik ook de extra informatie die je over Nederlands vertelde erg leuk. Je hebt mijn Nederlandse geschiedenis, topografie en uitspraak verbeterd. Ik kijk uit naar de volgende trip.. "

Sandra, Verenigde Staten van Amerika:
"..  Bedankt voor de mooie tour vandaag. Ik vond het erg leuk..", "..Nederland is een vogelaar's paradijs, maar als je slechts enkele dagen tot je beschikking hebt is het moeilijk te bepalen waar je heen moet. Ik had een dagtour Oostvaardersplassen geboekt. Het was spectaculair. Rik nam ons naar plekken die alleen bekend zijn bij de lokale vogelliefhebbers, we werden beloond met uitstekende waarnemingen van diverse watervogels (inclusief tientallen lepelaars) en allerlei zangers. Aan het eind van de dag zagen we zelfs de zeldzame Zeearend, de grootste Arend van Europa. Ik zou niet twijfelen om een tweede tour te boeken, en kan FlevoBirdwatching van harte aanbevelen als je onbekend met de vogels van Nederland bent.. "

Matt and Rachel, Verenigde Staten van Amerika:
"..
Bedankt voor de foto en de lijst! Wij hebben het erg naar onze zin gehad met Taco in de Oostvaardersplassen. Op erg korte termijn konden wij terecht voor een uitstekende vogeltour van 4 en een half uur. Hoewel het koel en winderig was hebben we 57 soorten vogels gezien en nog 4 soorten gehoord, niet slecht voor een halve dag. Ik heb 14 'lifers' aan mijn lijst toegevoegd to my list, en Rachel 16 nieuwe soorten.  I heb zelfs en verre glimp van de beroemde Zeearend gezien. Zonder Taco hadden we zeker niet zoveel vogels gezien, ik kan FlevoBirdwatching dan ook van harte aanbevelen aan alle vogelliefhebbers .."

Deana, Verenigde Staten van Amerika:
"
..Tijdens een recente zakenreis naar Amsterdam heb ik erg genoten van een dag tour vogels kijken in de Oostvaardersplassen met Taco van FlevoBirdwatching.  We hebben vogel hotspots en landschappen bezocht en hebben 70 soorten vogels gezien in Juli !  Taco is een uitstekende gids. Hij heeft veel kennis van de vogels van het gebied (zicht en geluid) en was in staat om de vogels te benoemen met de engelse naam. Dat vond ik echt bijzonder. Taco, bedankt en itot de volgende keer als ik weer naar Nederland moet voor zaken.. , ..Bedankt voor de foto, de checklist en de heerlijke dag vogelen. Ik heb al aan verschillende mensen verteld over FlevoBirdwatching. Ik denk dat jullie iets heel moois hebben opgestart, Ga door! Ik denk dat jullie succes zullen hebben in de toekomst.. Opnieuw bedankt en we houden contact.  Als ik in de herfst terugkom naar Nederland voor zaken, neem ik contact met jullie op voor een dagtour Misschien zie ik dan de Zeearend. Tot dan..!

Jacquie, Verenigde Staten van Amerika:

"..Vogels kijken in de Oostvaardersplassen is aan te bevelen vanwege de variatie aan vogelsoorten andere dieren en het interessante landschap. De dag zou niet zo succesvol zijn zonder de hulp van Rik van FlevoBirdwatching. Hij weet waar de vogels te vinden zijn en weet veel van het natuur reservaat. Ik heb zo genoten dat ik nog een halve dag in de Duinen met FlevoBirdwatching vogels ben gaan kijken. Bedankt FlevoBirdwatching, dat jullie deze service aanbieden voor vogelliefhebbers die Nederland bezoeken!.."

Jeanette and Elcira, Verenigde Staten van Amerika:
"..Bedankt voor het zenden van de waarnemingen-lijst van onze dag in de Oostvaardersplassen op 15 juni. Wij hebben een geweldige dag gehad in de Oostvaardersplassen. We waarderen het erg dat je ons op korte termijn kon rondleiden. Je aanwijzingen waren erg helder en duidelijk. Ondanks, of juist door, de regen tussendoor hebben we 73 soorten vogels gezien. Dankzij je getrainde oren en ogen  en kennis van het gebied hebben we veel meer gezien dan mogelijk was geweest als we alleen op stap waren gegaan. We hebben genoten van de dag en een heerlijke lunch. Bedankt voor je service en de fantastische vogelervaring in Nederland! .."

Gail en anderen, Canada:birding close to amsterdam
".We hebben genoten van een hele dag vogels kijken met Taco en Rik. Twee jongemannen met veel kennis namen de tijd ons iedere vogelsoort door verrekijker en/of spottingscope te laten zien.  We hebben verschillende landschappen bekeken en hebben een erg lekkere lunch gegeten. Wij hebben geen problemen FlevoBirdwatching aan te bevelen als u naar Nederland afreist.. "   "..In totaal heb ik 82 vogelsoorten gezien waarvan 50 voor het eerst.. "


Renee, Canada:
". .ik heb twee fantastische dagen vogels gekeken met Rik en Taco, 1 dag rond de Oostvaardersplassen en 1 dag rond Haarlem. Beide mannen zijn vogelkenners met een veel kennis van hun specialiteit, het determineren van vogels in de vlucht, in de bomen, op het water of door het geluid. Ze waren erg geduldig met mij een vogelaar zonder veel kennis van de europese vogels. Beide spreken goed engels en er zijn geen communicatieproblemen. Ze verstrekken snacks, koffie, thee, soep en lunch. We hebben vogels gekeken in verschillende landschappen, het tempo was soms hoog, maar met genoeg tijd om te relaxen. Voor iedereen die een grondige introductie wil van de vogels van Nederland kan ik FlevoBirdwatching zeer aan bevelen. Veel succes in de toekomst.."

Margaret en Bruce, Canada:
"...Hartelijk bedankt voor de tour, we hebben het erg naar ons in gehad. Ik had uiteindelijk 13 lifers.."


 Mary and Jack, Verenigde Staten van Amerika:
Birdwatching in holland"...Bedankt voor de waarnemingslijst en de foto. De lijst is een handig om onze 'lifelist' bij te werken. Een handige service. Het vogels kijken met FlevoBirdwatching was 1 van onze hoogtepunten van de reis. Het was heerlijke dag in de natuur.."
lees meer: Website Mary en Jack

Click here for the english version Nederlandse versie