Bekijk onze website:
Home
Terug naar dagexcursies:
Dagexcursies buitenland:
Pyreneen
Madrid
Barcelona
Chalet, Ebro Delta, Spanje
Chalet, Brenne, Frankrijk
Budapest
Lissabon
B & B Portugal
Athene
Berlijn
Brussel
Polen
Zweden
Suriname
Meerdaagse vogelreizen:
Contact
Onze waarnemingen
Wat zeggen onze klanten
Prijzen
Oostvaardersplassen
Vogel kalender  
Checklist
Vakantiehuizen natuur
Wie zijn wij
Shop voor vogelliefhebbers
Foto's van onze excursies
Links
Multimedia
 

Vogels kijken in en rond Budapest,

Helaas is de gids, Csaba, verhuisd. Alleen meerdaagse excursies zijn nog mogelijk. Wij zoeken nog een gids voor de excursies op 1 dag. In samenwerking met Csaba een afgestudeerde bioloog uit Budapest bieden wij vogelexcursies aan nabij Budapest. Deze  excursies kunnen het gehele jaar geboekt worden.

Bent u voor een city-break, vakantie of op zakenreis  in Budapest dan raden wij u van harte aan de stad een dag te ontvluchten en de schitterende natuur vlakbij Budapest te ervaren.  Ontdek vele vogelsoorten die hier in Nederland niet voorkomen. o.a. :Zwartkoprietzanger, Duinpieper, Vorkstaartplevier, Steppevorkstaartplevier, Steltkluut, Purperreiger, Kwak, Lepelaar, Roodpootvalk, Grote Trap, Witvleugelstern, Witwangstern, Bijeneter, Scharrelaar, Kleine Klapekster, Draaihals, Grauwe Kiekendief, Nachtzwaluw, Buidelmees, Hop, Griel, Zeearend, Saker Valk, Witoogeend, Steenuil.

steppe (puszta) en zoutmeren nabij Budapest Hongarije
Budapest ligt op de grens van een hoogvlakte de zogenaamde 'puszta. Het is een overgangszone tussen de bossen van West Europa en de steppen in het oosten. Het habitat bestaat uit graslanden en versnipperde stukken bos. Een paar kilometer ten zuid-oosten van Budapest zijn grote groepen Grote Trappen te vinden, kolonies van Roodpootvalken en Bijeneters. De excursies vinden voornamelijk plaats in het gebied van het Kiskunsag Nationale Park. En van de 3 nationale parken in de 'puszta'.

Grote Trap nabij Budapest
Halve dag excursie: de Kiskunsag Alkaline Steppe
Hoewel dit gebied geheel plat is, zijn er diverse habitats zoals graslanden, rietvelden, moerassen en meren.

Tijdens het broedseizoen zijn o.a. Kleine Zilverreiger, Grote Zilverreiger, Purperreiger, Kwak, Lepelaar, Kluut, Steltkluut, Zwartkopmeeuw, Witvleugelstern, Witwangstern en Vorkstaartplevier aanwezig in het natte gedeelte.

In de wat drogere delen kunnen we o.a. Griel, Scharrelaar, Bijeneter, Duinpieper en Kleine Klapekster tegenkomen.

Het aantal broedparen van de Grote Trap ligt boven de 100, maar er zijn meer dan 600 Grote Trappen aanwezig in het Kiskunsag Nationale Park. De Roodpootvalk is een bedreigde soort maar broedt hier nog steeds in aanzienlijke kolonies. De Saker Valk is een regelmatige broeder in het gebied. In de lente en herfst zijn er veel trekvogels te vinden. Ook Kraanvogels stoppen hier in behoorlijke aantallen op weg van en terug naar hun scandinavische broedplaatsen.

In de winter lijkt de 'puszta' verlaten maar ook dan is er wat te beleven. De volgende soorten overwinteren er o.a. Smelleken, Blauwe Kiekendief, Ruigpootbuizerd, Water Pieper, Klapekster, duizenden ganzen, waaronder iedere winter enkele Roodhalsganzen. De Pontische meeuw, de oostelijke tegenhanger van de Zilvermeeuw, is het gehele jaar aanwezig.

Hele dag excursie,
Het eerste deel van de excursie is dezelfde als de halve dag excursie. Daarna zijn er twee opties.

1. De Flphza zand duinen en het meer van Kolon.
Het Flphza gebied is een uniek duinlandschap met bijzondere vegatatie. Vogels die wij hier kunnen aantreffen zijn Boomleeuwerik Scharrelaar, Roodkopklauwier, Duinpieper en Hop. Nachtzwaluwen zijn hier zeer algemeen. Op verzoek is de excursie hiervoor te verlengen tot en met de duisternis. In het seizoen wordt er ook stop gemaakt bij een plek waar jaarlijks Grauwe Kiekendieven broeden. 

Draaihals bij het vogelringstation
De laatste stop is bij het vogel ring station. Dat ligt nabij grote rietvelden en water, het meer Kolon. Hier kunnen we vogels aantreffen als Zwartkoprietzanger, Snor, Bosrietzanger, Grote Karekiet, Baardman en Buidelmees. Draaihalzen worden regelmatig gevangen om geringd te worden.
zoutmeren Hongarije
 2. De tweede optie is een bezoek aan de zoutmeren van Kiskunsag en daarna een bezoek aan het meer van Kolon. De zoutmeren zijn erg ondiep en bevat alleen bepaalde algensoorten. De zoutmeren trekken een groot aantal steltlopers aan zoals Temminck Strandloper.

In deze omgeving jagen Zeearenden op vooral ganzen. En van de grootste kolonies van Roodpootvalken van Hongarije broedt nabij de zoutmeren. Na een bezoek aan de kolonie rijden we naar het vogel ringstation (zie optie 1)

Als u een vogelexcursie boekt bij Csaba via FlevoBirdwatching ontvangt u GRATIS meer dan 3 uur aan mp3 vogelgeluiden.

Klik hier voor meer informatie en boekingen voor de vogelexcursies nabij Budapest


Tarieven zijn afhankelijk van het ontmoetingspunt, speciale verzoeken e.d.
Komt u met u eigen auto en kan de gids hierin meerijden dan is het mogelijk het tarief met 40 a 50 % te verlagen. Van 1 tot 3 personen vindt vervoer plaats met een personenauto bij 4 tot 6 personen met een minibus.

Csaba is beschikbaar voor meerdaagse excursies in het Kiskunsag Nationale Park en andere regio's in Hongarije. 

Uw gids:
Uw gids is Csaba:
De ouders van Csaba werkten in het Kiskunsag natuurpark. Vogels kijken werd er dus met de paplepel ingegoten en hij heeft zeer veel kennis over het gebied waar bepaalde soorten te vinden zijn. In 2010 is Csaba afgestudeerd als Bioloog. Zijn afstudeeropdracht ging over de effecten van de klimaatverandering op het Kiskunsag gebied. Tevens is Csaba officiele gids van het Kiskunsag Nationale Park. Gespecialiseerd in vogel- en botanische excursies. Als vrijwilliger is Csaba werkzaam bij het vogelringstation. Ook gewonde vogels worden zo nu en dan verzorgd en weer uitgezet (o.a. Ooievaar, Scharrelaar, Bijeneter, Wielewaal en Kerkuil). Naast zijn passie voor vogels en de natuur houdt Csaba van bergklimmen, wandelen en lange afstandsfietsen.
Informatie over de ontmoetingsplek en hoe er te komen:
De ontmoetingsplek kan uw hotel zijn. Maar ook het internationale vliegveld of een andere plek in de regio.

U vliegt naar Budapest in ongeveer 2,5 uur. Prijzen vanaf 180

Klik hier voor vluchten naar Budapest

Klik hier voor een stedentrip naar Budapest, inclusief vlucht en hotel.

Click here for the english version Nederlandse versie